Nagykövetek az utcákon, tereken

Nagykövetek az utcákon, tereken
© illusztráció: getty images
Ki ne szeretne nagykövet lenni, csak egyszer is az életben…? Pedig mindannyian azok vagyunk, különösen így, nyáridőben. Na, nem súlyos fizetésért egzotikus országokban, előkelő fogadásokon reprezentálva – csupán egyszerű, szürke eminenciásként, külföldi nyaralás alatt, vagy éppen itthon maradva, a megszokott útvonalainkon járva-kelve. Viselkedésünkkel, szokásainkkal állítunk ki bizonyítványt önmagunkról, szűkebb hazánkról, országunkról. Nyéki Zsolt jegyzete.

El sem képzeljük, milyen könnyű barátot, tisztelőt szerezni, de elveszíteni is. Sok múlhat azon, mennyire vagyunk készek és képesek szót érteni egy idegen nemzet fiával, ha segítségre szorul, vagy netán mi vágyunk egy gesztusra. Ha ordítva dudálunk le egy kereszteződésben tétovázó, külföldi rendszámú autót, az semmiképp sem kelt baráti érzéseket – láttam ilyet megyeszékhelyünkön, de ugyanitt tudok olyan esetről is, hogy a belvárosi parkolóba húzódva egy cseh család kért útmutatást a város peremén álló hotelhez, a megszólított fiatalember pedig térképrajzolás helyett saját autójával vezette el őket a célhoz. Erre mondják: micsoda különbség! A rólunk formált képhez sokszor közvetlen kapcsolatra sincs szükség, sokat elárul rólunk már az is, mennyire tartjuk tisztán környezetünket, gondozzuk a házak portáit, a közterületi parkokat. Ha egy mindenre kíváncsi idegen szeme kukák mellé dobált szemétkupacokon, a főtéren szotyizó, a maghéjat díszburkolatra köpködő embereken akad meg, a benyomás nem lesz hízelgő ránk nézve. Az éttermek, a kávézók és sörözők a turistaszezonban mind egy-egy nagykövetség, s ha a legalább angolul kommunikálni képes felszolgáló kis tálka ajándék sós mogyorót is tesz egy mosoly kíséretében a vendég asztalára, akkor azzal nem csak a vendéglátós nyer.

Könnyen lehet, hogy az Amerikai Egyesült Államok következő elnökét az Aranyosapátiból kivándorolt Pataki János unokája, George Pataki adja majd. Az ő fia, Owen épp most fedezi fel gyökereit Budapesten, s csak arra hagyatkozhat, amit pár hét alatt lát, hall, tapasztal. Bár nem valószínű, hogy programjába belefér egy kirándulás megyénkbe, biztató, hogy el tudja képzelni: egyszer ideköltözik hozzánk, Magyarországra.

Nyéki Zsolt
hirdetés