Sport

2015.01.15. 19:36

A hetedik helyet követően is jár a „hej”

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A szabolcs-szatmár-beregi JB-válogatott a 10. Sípmesterek Fesztiválján pozitív mérleggel zárt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A szabolcs-szatmár-beregi JB-válogatott a 10. Sípmesterek Fesztiválján pozitív mérleggel zárt.Két éve a második, tavaly a negyedik helyen végzett a szabolcs-szatmár-beregi futball-játékvezetői válogatott az Országos Sípmesterek Fesztiválján. Bár ezúttal a hetedik pozícióban zártak Debrecenben, korántsem letörten, hanem élményekkel gazdagon és pozitív mérleggel tértek haza a húszcsapatos tornáról. Leszámítva a saját rendezésű, 2010-es programot, ennyire keveset még sosem kellett utaznia a Takács János által összerakott, dr. Jekő József és Szlomoniczki István által elkísért együttesnek.

Fikarcnyi teher nélkül

A bemutatkozó mérkőzésen a komárom-esztergomiakkal a végletekig kiélezett találkozót vívtak, Losonczki révén élt az eredményes debütálás reménye, majd 19 másodperccel a vége előtt szerzett Kosztyu-góllal sikerült be­zsebelniük a három pontot. A sorsolás után a „vállalható vereség” kategóriába lehetett sorolni a Pest megyeiek elleni párharcot.

Ráadásul a hevesi felkészülési tornát is megnyerte a címvédő, tehát az esélyesség fikarcnyi terhe nélkül léptek pályára Pethőék. Aztán a Pethő-fokára hágott a hangulat: Losonczki (2), Tomori és Kosztyu találataival nem szimpla, hanem 4–1-es, üdvrivalgásra nyomós okot adó győzelmet arattak a sport­igazgatóság dekoratív dresszében pompázó szabolcsiak.

A be nem tervezett hatpontos rajt után vasakarattal készültek a folytatásra. Gyötrelmes játékkal Kosztyu és Tomori révén 2–2-re alakult a Vas megyeiek elleni mérkőzés, de nem volt ok csüggedésre, elvégre veretlenül készülhettek a csoportzáró párviadalra.

Lenyűgöző látvány

A Fejér megyeiekkel 1–1-re végeztek Losonczki találatával – ezáltal csoportmásodikként készülhettek a másnapi folytatásra. A forgatókönyv szerint elvileg csendespihenő következett, de a figyelmes kollégák jóvoltából dr. Resán Gergely spontán születésnapi köszöntésével múlatták az időt ideális szálláshelyükön, a Hunguest Hotel Nagyerdőben. A különlegesen tálalt torta elfogyasztását követően az impozáns Nagyerdei Stadion különhelyiségében terítettek meg a fesztivál több mint négyszáz résztvevőjének. Csige László hajdú-bihari sportigazgató és Sápi Csaba megyei JB-elnök, egykori FIFA-­játékvezető után köszöntötte a népes hallgatóságot dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere és Puhl Sándor, az MLSZ JB alelnöke.

Puhl Sándor kiemelte, hogy ez a rendezvény évről évre összehozza a játékvezetők nagy családját, ezúttal is színvonalas tornán ápolhatták a sportbaráti kapcsolatokat a a holt idényben. A gondos szervezők jóvoltából kigyúltak a Nagyerdei Stadion fényei, villogtak a vakuk, a hólepellel borított pálya lenyűgöző látványt nyújtott.

A legjobb nyolc között Baranya tornyosult a szabolcs-szatmár-beregiek elé. Az előző napon a baranyaiak rendre betaláltak az első percben, erre külön fel kellett készülni. Sikerült kibekkelni az első hatvan másodpercet, ám sokáig nem díjazhatták mindezt, mivel 1 perc 3 másodpercet követően már a baranyaiaknál volt az előny.

Egyetlen villanás döntött

A visszavont Kosztyu-féle szabadrúgásgól nagyon hiányzott a végelszámolásnál, mert bár fordítottak Tomori és Kosztyu által 2–1-re, a negyeddöntőben végül 4–2-re a dél-dunántúliak diadalmaskodtak. Az addig (és a későbbiekben is) veretlen házigazda hajdú-bihariakkal találták szemben magukat az 5–8. helyért, ahol Kosztyu kisbüntetője már csak a szépítésre volt elég (1–2). Az utolsó meccsnek az volt a tétje, hogy sikerül-e pozitív mérleggel zárni, ami a hetedik helyet jelentette.

Nos, Benkő egyetlen villanásával eldöntötte az összecsapást a jövő évi rendező somogyiak ellen (1–0). Az elődöntőben a hajdú-bihariak elleni 1–2-vereséggel kezdő, csoportmásodikként továbbjutó borsod-abaúj-zempléniek egy-kettőre összekapták magukat, majd a fejériek és a csongrádiak legyőzésével a fináléba jutottak. A szintén csoportmásodik budapestiek a hajdú-bihariak és a baranyaiak elleni sikerrel masíroztak a döntőbe. Végül a borsodiak nagy küzdelemben győzték le a fővárosiakat, míg a harmadik helyet a baranyaiak szerezték meg. A legsportszerűbb csapat is Borsod-Abaúj-Zemplén lett.

Nagyszerű érzés volt

A legjobb kapusnak Veizer Rolandot (Hajdú-Bihar) titulálták, a legjobb mezőnyjátékos címét Csamangó Tamás (Csongrád) érdemelte ki, a gólkirálynak járó elismerést Katona Balázs (Bács-Kiskun) vehette át. Zárszavában Hanacsek Attila, az MLSZ JB másik alelnöke megköszönte a hajdú-bihariak kifogástalan lebonyolítását, külön kiemelve Berettyán Péter FIFA-asszisztens áldozatos munkáját.

– Ezúttal is nagyszerű érzés volt a megyét képviselni. Nem érződött az eredménykényszer hatása. Miután sikerült bejutni a legjobb nyolc közé, ott már minden meccs­

ajándéknak számított. A Pest megye elleni győzelem a leg­emlékezetesebb, ám valójában mindegyik nap teljes mértékben elérte a célját – összegzett Takács János csapatvezető.

10. Országos Sípmesterek Fesztiválja

Csoportmérkőzések: Szabolcs-Szatmár-Bereg–Komárom-Esztergom 2–1, – Pest 4–1, –Vas 2–2, –Fejér 1–1

Negyeddöntő: Szabolcs-Szatmár-Bereg–Baranya 2–4

Az 5–8.helyért: Szabolcs-Szatmár-Bereg–Hajdú-Bihar 1–2

A 7. helyért: Szabolcs-Szatmár-Bereg–Somogy 1–0

A szabolcs-szatmár-beregiek válogatottja: Vitkai Elemér, L. Tóth Lajos (kapusok), Benkő Róbert, Kosztyu János, Losonczki Flórián, Papp István, Pethő Péter, dr. Resán Gergely, Sipos László, Szilágyi Norbert, Takács Attila, Takács János, Tomori Péter (mezőnyjátékosok).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!