Nagyobb átjárhatóság

A cél az, hogy a közfoglalkoztatás és az idénymunka között rugalmasabb legyen az átjárás
A cél az, hogy a közfoglalkoztatás és az idénymunka között rugalmasabb legyen az átjárás - © Illusztráció: KM-Archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Október végéig jelezhető az egyszerűsített foglalkoztatás iránti szándék.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy október 31-éig jelenthetik be a jövő évre vonatkozó egyszerűsített foglalkoztatás iránti szándékukat, ezáltal tervezhetőbbé téve az átjárást a közfoglalkoztatás és az idénymunka között. Kérünk mindenkit, hogy tegye meg az adatbejelentést, hogy ezzel a támogatottsággal lehessen folytatni a tárgyalásokat a gazdálkodókat sújtó anomáliák leépítése és a szabályozás módosítása érdekében – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre, a megyei szervezet elnöke.

Könnyebb lehet a tervezés

Hozzátette: a cél az, hogy a következő évre a Belügyminisztérium és az állami foglalkoztatási szerv az idénymunkával érintett időszakokban úgy tervezhesse meg a közfoglalkoztatási programok létszámait, hogy megfelelő számú aktív státuszú álláskereső állhasson a munkáltatók rendelkezésére is. Fontos lenne, hogy a mezőgazdasági idénymunkák idején a közmunkában alkalmazott munkavállalók számára a közfoglalkoztatás és az idénymunka között biztosított legyen a rugalmasabb átjárás.

– Fontos tudni, hogy az előzetes bejelentés nem jár foglalkoztatási kötelezettséggel. Az október 31-éig előzetesen bejelentett igénylésben egy tervezett számot kell leadni, ami nem jelenti azt, hogy kötelezően ki is kell a járási hivatalnak közvetítenie az álláskeresőket, hanem csak egy várható keretet kell megadni a jobb tervezhetőség érdekében. A munkáltatóknak lehetőségük van arra is, hogy a tényleges egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaerőigényüket közvetlenül annak felmerülése előtt jelentsék be az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivataloknak: akkor, amikor már pontosan látják, hány főre van szükségük. A NAK a kormányzattal közösen dolgozik a szabályrendszer gyakorlati igényekhez és a változó munkaerő-piaci helyzethez alakításán is – fogalmazott lapunknak Rácz Imre, majd kiemelte: arra kérnek mindenkit, hogy tegye meg az adatbejelentést, hogy ezzel a támogatottsággal lehessen folytatni a tárgyalásokat a gazdálkodókat sújtó anomáliák leépítése és a szabályozás módosítása érdekében.

Összhangban működjön

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kormányzattal közös álláspontja, hogy a közfoglalkoztatási programok és a helyi idénymunkák közt megfelelő összhangnak kell lennie, ami biztosítja a mezőgazdasági munkák időbeni elvégzését. Ehhez azonban a gazdálkodók aktív közreműködésére is szükség van.

A jövő évre tervezett egyszerűsített foglalkoztatás október 31-éig esedékes bejelentéséhez még nem kell napra és főre pontosan megadni az igényt, elegendő, ha – a termesztett növényi kultúra vegetációs jellemzőinek és a korábbi évek időjárási tapasztalatainak figyelembevételével – jelzik a munkáltatók a lehetséges munkaerőigényüket. A bejelentést az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivataloknál lehet megtenni – tudtuk meg Rácz Imrétől.

KM
hirdetés