Nagyobb körültekintést igényel a nyár

Nagyobb körültekintést igényel a nyár
© Illusztráció: getty images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A nyári hónapokban bizonyos fertőzések könnyebben terjednek.

A szünidőben, nyaralás idején sokkal könnyelműbbek vagyunk, kevésbé figyelünk oda a lehetséges veszélyforrásokra.

– A nyári időszak különösen veszélyes a gyomor- és bélrendszeri fertőzések szempontjából, jóllehet, ezek a betegségek minden évszakban előfordulnak, azonban nyáron megsokszorozódnak – mondta lapunknak dr. Újhelyi János. A nyíregyházi gyermekorvos azonnal meg is jegyezte: szerencsére sem nagyon súlyos állapotú fertőzésről, sem tömeges megbetegedésről nem hallott, de messze még a nyár vége.

Ügyeljünk a tisztaságra!

– A legnagyobb fertőzésforrás mindig a kezünk, az az étel, amit megeszünk és az az ital, amit megiszunk, s ebben az időszakban a meleg hatására a baktériumok jobban szaporodnak, az élelmiszerek hamarabb bomlanak, romlanak meg. A legfontosabb a megelőzésben a rendszeres és alapos kézmosás, hiszen a legnagyobb veszélyforrás a kezünk. Néha úgy tűnik, ezt mára elfelejtették az emberek – jegyezte meg a doktor –, pedig ha a kezünk tiszta, ha kellő figyelmet fordítunk az élelmiszer és az elfogyasztott ital hűtésére és tisztaságára, már óriási lépést tettünk annak érdekében, hogy a hasi és gyomorfájdalommal, hányással, hasmenéssel, olykor lázzal is járó fertőzést elkerüljük.

– Amennyire fontos a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, annyira ügyelni is kell rájuk, mindig alaposan mossuk meg ezeket, külföldön pedig a legnagyobb bizalmatlansággal tekintsünk a vízre és a gyümölcsökre, mert ezek olyan különleges baktériumokat tartalmazhatnak, amelyekkel a szervezetünk egyrészt nem találkozott, másrészt nagyon nehéz a kezelésük – fogalmazott dr. Újhelyi János, hozzátéve: külföldön hámozzuk meg a gyümölcsöt, így a legbiztonságosabb. Utalt arra is, nem is elsősorban maga a baktérium mint kórokozó a legnagyobb veszély, hanem a tünetek miatt kialakuló kiszáradás, ami a keringés összeomlásához vezethet. A gyermekorvos hangsúlyozta azt is: minél kisebb a gyerek, annál rövidebb idő alatt kerülhet akár életveszélyes állapotba a folyadékveszteség miatt.

Sók és ásványi anyagok

– A nyári időszak veszélyforrásai között meg kell említeni az állóvizeket és a ritkán tisztított medencéket is. Ezek komoly kockázatot jelenthetnek a fülledt melegben a lassabb öntisztulás, illetve a még gyorsabban szaporodó vírusok és baktériumok miatt. Ezért sem szabad ellenőrizetlen vizekben (például bányatavakban, holtágakban) fürödni. Főleg a kisgyermekek esetében fontos, hogy betartsák az egyszerű szabályt: csak olyan helyen fürödjenek, ahol a víz tisztaságát hivatalosan mérik és a vízminőség megfelelő.

– Azt tanácsolom, hogy csecsemőket, kisdedeket ne vigyék a szülők olyan helyekre, ahol fokozott a fertőzésveszély, ahol a higiénés viszonyok nem megfelelőek. Ha mégis megtörténik a baj, a kicsiket vigyék el orvoshoz, hiszen egy szülő nem tudja biztonsággal megállapítani, hogy milyen állapotban van a gyerek, mekkora a kiszáradás mértéke – magyarázta a szakorvos. – A folyadékveszteség soha nem csak a vizet jelenti, hanem a sókat és ásványi anyagokat is, amelyek kiürülnek a szervezetből, ezért ezek pótlása is rendkívül fontos. A gyógyszertárakban már kapható a rehidratáló folyadék, amely a legtökéletesebb a visszapótlásra – mondta.

Fokozott figyelem

– A kisgyermekeken túl a fertőzések többsége a várandósokra, idős, legyengült immunrendszerű, krónikus betegségben szenvedő egyénekre jelent nagyobb veszélyt, így esetükben mindig nagy körültekintéssel járjunk el, fokozottan figyeljünk rájuk!

– Nagyon hasznos lehet, ha hosszabb utazás előtt konzultálnak a háziorvosukkal, megbeszélik, milyen gyógyszereket vigyenek magukkal, milyen módszereket alkalmazzanak, akkor nagyobb biztonságban lehetnek, s igaz ez a gyermekek esetében is. KM

Mire figyeljünk?

• Alapvető, de sokszor mégsem fordítunk rá kellő időt, figyelmet: mossunk kezet, mielőtt a konyhába lépünk, akár főzés, sütés, vagy étkezés céljából tesszük!

• A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt alaposan mossuk és szárítsuk meg, fogyasztásig tároljuk hűtőben, elkülönítve a több élelmiszertől!

• A spenót, saláta, káposzta és egyéb zöldségek külső leveleit távolítsuk el, a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossuk le!

• A főzés szintén segíthet a fertőzések megelőzésében, magas hőmérsékleten a legtöbb kórokozó elpusztul.

• A konyhapultot, vágódeszkát alaposan tisztítsuk meg, különösen nyers hús vagy zöldségek feldolgozását követően!

• Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük hűtőbe!

• Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött ételt a még feldolgozás előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgáló edénybe!

• A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk!

• A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk át! A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak a hűtőből kivéve. Ez okból a lágytojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat süssük alaposan át! – gyűjtötte csokorba a webbeteg.hu.

KM
hirdetés