Nagyon hiányzik az eső, különösen a Nyírségben

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Május első harmadában a változékony, csapadékos időjárás hatására a Dunántúlon nőtt jelentősebb mértékben a felső talajrétegek nedvességtartalma.

A keleti megyékben kevesebb esett, a Tiszántúlon sokfelé igen száraz maradt a föld. A talaj nedvességi állapota elsősorban a Nyírségben kezd katasztrofálissá válni. A talaj felső 20 centiméteres rétegében ezen a homokos vidéken már csak 20–30 százalék a nedvességtartalom, de a Dél-Nyírségben a felső 50 centiméteres rétegben sem több 30 százaléknál.

– A következő napokban, főként a hét második felében előreláthatólag ezekre a területekre is bőven jut az „aranyat érő” májusi esőkből – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

Egy nyugat felől fölénk helyeződő ciklon hatására az előrejelzések szerint sokfelé kiadós, az ország nagy részén 10, helyenként 20 mm-t is meghaladó csapadék várható.

Ennek következtében az eleinte még szárazabb, keleti területeken is jelentősen csökken a talaj vízhiánya – adta hírül az OMSZ.

KM

Címkék: , ,hirdetés