Nagyon sok szülő szenved a bűntudattól, mert nincs elég ideje a gyermekére

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM-archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Szeresd és segítsd a gyerekedet! Követeld meg tőle, amit kell, de „játszani is engedd”! Ebben áll a nagy titok.


Nyíregyháza. Május utolsó vasárnapja, a nemzetközi gyermeknap ünnepe a legtöbb kicsi számára felhőtlen játékkal, szabadban futkározással, szórakoztató időtöltéssel telik. Megyénkben, illetve a megyeszékhelyen számos érdekes, izgalmas (családi) program vár ezen hétvégén a kicsikre és nagyokra. Érdemes tehát kimozdulni otthonról és fejest ugrani az élmények „medencéjébe”. A gyermeknap nem titkolt célja, hogy erősítse azt az érzést, hogy a világ gyermekei mindenhol fontosak és egyformák, a felnőtt társadalomnak pedig kötelessége gondoskodnia az őt követő generáció sorsáról.

Otthon, édes otthon

Ennek kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogyan telik a gyermeknap egy-egy családnál, illetve hogyan tudja teljessé és boldoggá tenni gyermeke életét egy szülő: ha szigorúan neveli, fegyelmezi csemetéjét, vagy ha a „játszani is engedd” elv mentén bizalmat és nagyfokú szabadságot szavaz neki?
A jövőnk alakulása a gyermekeink kezében van, hiszen a mai fiatalok éleseszűségén, gyorsaságán, intelligenciáján múlik, milyen irányba és tempóban fejlődik egy-egy társadalom. A gyermeknap alkalmat teremt arra is, hogy társadalmi körülményeinket és egyéni mozgásterünket megvizsgálva végiggondoljuk, hogyan tehetnénk a lehető legtöbbet azért, hogy a jövő generációja képes legyen felnőttként helytállni és elvégezni a feladatait. Vajon a mostani fiatalok közül hány szorul segítségre az életvezetésben? Mennyien lehetnek, akik úgy érzik, leküzdhetetlennek tűnő akadályokkal néznek szembe?
A szakemberek egyetértenek abban, hogy boldog gyermekkor létezhet, s ezért a szülők tehetik a legtöbbet. El kell érniük, hogy csemetéjük számára az otthon jelentse a biztonságot, ahol feltétel nélküli szeretetben élhet, ahol óvják, védik, és valóban kíváncsiak arra, hogy mi történik vele, mi foglalkoztatja, minek örül, vagy miért szomorú.

Honnan „lopjunk” közös időt?

– Végtelenül felgyorsult világban élünk, amelyben óriási a teljesítménykényszer. Ez igaz a gyermekekre is, ezért elengedhetetlen, hogy otthon lazíthasson, felszabadultan játszhasson a fiatal – mondta el lapunk érdeklődésére Bakainé Bojtos Tünde. A klinikai szakpszichológus azonnal hozzátette: minden szülőnek „kötelező házi feladat” naponta 20 percet együtt játszani a gyermekével; kártyázzanak, kirakózzanak, társasjátékozzanak!
– Nagyon sok szülő szenved a bűntudattól, mert nincs elég ideje a gyermekére. Felvetésünkre – „Ha az apuka még nincs otthon, az anyuka pedig elvész a házimunka örök útvesztőjében, honnan lopjon játékidőt? – a gyermekpszichológus egyszerű választ adott: vonjuk be a gyereket a teendőkbe, életkorának megfelelő feladatokkal! Ezzel a szülők örömöt szereznek és sikerélményt adnak a gyereknek, miközben játékosan tanul – például számolni, miközben szalvétákat rak a tányérok mellé.

A szülők sem tökéletesek

– A gyermeknevelés elsősorban a szülők feladata, s fontos, hogy ebben következetesek legyenek. Amit anya enged, azt apa ne tiltsa meg, mert a gyerek mindig a kisebb ellenállás irányába fog elmozdulni. Közös állásponttal megelőzhetőek a felesleges konfliktusok.
– Bár az internet már behálózza a mindennapjainkat, ne engedjük, hogy a gyerek minden szabad percét a képernyő előtt töltse! Ne elégedjen meg azzal a szülő, hogy a gyerek ott „jól és csendben elvan”! Minden gyermek a saját ütemében fejlődik. A szülők sokszor elkövetik azt a hibát, hogy teljesíthetetlen elvárásokat fogalmaznak meg, elérhetetlen célokat tűznek ki, a sikertelenség pedig boldogtalanná teszi a gyermekkort – summázta a gyermekpszichológus.

KM

Címkék: , ,hirdetés