Nagyszabású fásítás, tisztább levegő Nyíregyházán

Dr. Kovács Ferenc is elment a Honvéd utcára
Dr. Kovács Ferenc is elment a Honvéd utcára - © Fotó: Szarka Lajos
Nyíregyháza – Folytatódott a fásítási program Nyíregyházán, helyszíni szemlén járt a polgármester.


Nagyszabású fásítási program kezdődött el ősszel dr. Kovács Ferenc polgármester kezdeményezésére. Ennek keretében az önkormányzat megbízásából 57 túlkoros fát és 41 cserjét ültettek el a Honvéd utcában. A zöldterület kezelése során a kétoldali, magasan összeboruló, őshonos fajokból álló fasorok jelentősen hozzájárulnak a levegő tisztításához, és lehetőséget adnak az ott élőknek a lakásuk előtti ágyások csinosítására a virágos növények ültetésével.

Korhadási folyamatok

Dr. Kovács Ferenc Sigmond Sándor városi főkertész kíséretében helyszíni szemlét tartott a fasor ültetésénél.

– A korábbi, idős Honvéd utcai fasort gyakran kellett kezelni, mert az elektromos légvezetékeket és az épületek tetőszerkezetének biztonságát veszélyeztetették a koronarészek, amiket el kellett távolítani. A fákon az ismétlődő törzs- és koronaalakító tevékenységek a korhadási folyamatok kialakulásához vezettek. A fák fenntarthatóságát, eseti kezelését nehezítette a szűk térállásuk, mivel korábban elmaradt a fasor ritkítása – fejtegette Sigmond Sándor. – A korhadási folyamatok miatt a szilárdítószövet gyengülése és a koronaszáradások mértéke szükségessé tette a veszélyessé vált, kiszáradó fák kivágását, a fenntartható fák beteg részeinek eltávolítását, valamint a kivágott fák pótlását és a hiányos területek beültetését.

Juhar a Szegfű utcán

Az önkormányzat szakemberei zöldfelület-kezelési tervet állítottak össze. A megbízott vállalkozó két nap alatt végezte el a Honvéd utcai ültetési teendőket.

A fásítási program részeként október végén a nyíregyházi cégek, vállalkozások felajánlásának köszönhetően 30 juharcsemetéből álló fasort telepítettek a város vezetői és maguk a felajánlók a Szegfű utcára. Novemberben a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményében pályaorientációs napot rendeztek, és az iskola udvarán 27, a közeli játszótéren 11 facsemetét ültettek el.

KM
hirdetés