Nagyvilág

2010.08.12. 15:21

Megkínozták a megkövezésre ítélt iráni asszonyt

<p>Azt állította a megkövezésre ítél iráni nő egyik ügyvédje, hogy két napon át kínozták fogvatartói a 43 éves asszonyt, mielőtt az állami tévé által leadott videóban bevallotta, hogy szerepe volt férje halálában.</p>

A kétgyermekes Szakineh Mohamadi Astianit eredetileg házasságtörésért ítélték megkövezés általi halálra. A nemzetközi felháborodás és tiltakozás hatására azonban a megkövezéses kivégzés végrehajtását felfüggesztették, de az iráni hatóságok azt közölték, hogy valószínűleg felakasztják. Brazília már bejelentette, hogy kész állampolgárságot adni az asszonynak. A brazil elnök azt mondta korábban, hogy "beszélt ez ügyben barátjával, Ahmadinezsád iráni elnökkel.

A gyermekei sokkot kaptak

A Guardiannek adott interjújában azt mondta Houtan Kian ügyvéd, hogy az asszony 22 éves fia és 17 éves lánya sokkot kapott, amikor a tévében megjelent anyjuk, és azt állította, hogy "bűnrészes apjuk halálában, mert az a férfi, akivel összeállt, felajánlotta neki, hogy öljék meg a férjét". Houtan Kian a brit lapnak közölte: attól fél, hogy az Irán számára egyre kínosabbá váló ügyet gyorsan le akarják zárni, ezért kivégzik az asszonyt . A Guardian a múlt héten azt közölte, hogy "az állítólagos társtettes férfit nem ítélték halálra, csupán börtönbüntetést kapott".

A brit lap azt nem közölte, hogy hol készült az interjú Kiannal. Astiani másik ügyvédje, Mohamad Mosztafaei a múlt hétvégén jelent meg az oslói reptéren, miután július végén eltűnt, amikor kihallgatásra hívták be a teheráni Evin börtönbe. Azóta nem adott életjelet magáról, egészen vasárnapig. Az ügyvéd a reptéren közölte, hogy elfogató parancsot adtak ki ellene Iránban, ezért menekült el, és politikai menedékjogot akar kérni Norvégiától.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!