Helyi közélet

2014.08.24. 13:52

Szántóversenyt rendeztek Nagyhalászban

Nagyhalász - Szent István után rendezték a szántóversenyt Nagyhalászban.

Nagyhalász - Szent István után rendezték a szántóversenyt Nagyhalászban.Idén is megrendezték Nagyhalász határában, Kecskéshegyen, a már hagyományosnak számító Rétközi Lófogatolású Szántóversenyt. Idén augusztus 20. helyett pár nappal később álltak az ekeszarv mögé a versenyzők.

A verseny színvonalára jellemző, hogy az utóbbi évek győztesei mind rajthoz álltak. Több tucat versenyző állt a parcella mellé, hogy megmérettesse saját és lova tudását e nehéz, embert és állatot próbára tevő, viszont szemet gyönyörködtető munkában.

A rendezvény célja: a Rétköz és a Nyírség együttműködésével a lovas társadalom összetartozásának erősítése, a helyi és a térség hagyományának felelevenítése, a falusi élethez, környezethez és munkakultúrához kapcsolódó tevékenység bemutatása.

A környező települések polgármesterei mellett Pelsőczy Csaba F.M. államtitkár köszöntötte a vendégeket, majd megnyitotta a versenyt. A felvonulást követően megkezdték a nyitóbarázdák szántását, amit a zsűri értékelt.

Ezután szoros sorokban vágott az ekevas a talajba. Nehéz, embert próbáló munka lépdelni a mély talajban, két kézzel nyomni az ekét a földbe, fél szemmel figyelni a lovak mozgására, és az átvetett kötélen, ha kell irányítani őket.

Délben kiadós ebéd várta a versenyzőket, majd Mészáros János Elek lépett a színpadra. A legkisebbeket ügyességi versenyre hívták, el kellett dönteni, ki a legjobb csirkefogó, és ki tudja elkapni a kecskét.

Természetesen idén is díjak tucatjai várták a legjobb szántóvetőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában