Napló: a költő új arca

Váci Mihály ’56-os naplója más megvilágításba helyezi a mellőzött költő életművét.

Nyíregyháza – „Csak a Petőfiék-lángragyújtotta tömeg érezhette azt, amit mi. Mindenki esküre emelte kezét és felujjongva, megrészegülve a szabadság első leheletétől, ami hosszú évtizedeken át nem volt levegője a magyar égboltnak, megrészegülve a nagy, mámorító merészségtől, hogy mit merünk, és hogy merhetjük mindezt, ha akarjuk és ha van bátorságunk – könnyekre fakadva esküdtünk: Rabok tovább nem leszünk!” – ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal találkozhat az olvasó a szocialista programköltőként elkönyvelt Váci ’56-os naplójában, melyet a nyíregyházi székhelyű Váci Mihály Társaság adott ki hasonmás kiadásban a forradalom 50. évfordulója tiszteletére.

A naplót néhány évvel ezelőtt Váci életművének kutatója, az ugyancsak nyíregyházi származású költő, Ladányi András találta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum levéltárában, a 108 doboznyi levélből, feljegyzésből álló Váci-hagyatékban.
Az eredeti füzet egyik felén a Bénult ököl című ciklus versei találhatók, hátoldalán pedig az október 23-27 közötti történéseket feldolgozó napló.

Stick Gyula, a társaság elnöke elmondta, hogy egy Váci-emlékszoba kialakítását is tervezik, valamint nyomdában van a Váci Emléktúra állomásait ismertető legfrissebb kiadványuk is.
hirdetés