Járvány

2020.05.03. 16:56

Újraindul hétfőtől az egészségügyi ellátás is – speciális szabályokkal

Előre egyeztetett időpontban fogadhatnak pácienseket a háziorvosi és házi gyermekorvosok, valamint a fogászati alapellátók és a védőnők, ismét igénybe vehetők a szakrendelések, ezen belül a diagnosztikai célúak és az egynapos ellátások, végeznek transzplantációkat, és újra nyithatnak a magánszolgáltatók.

Budapest, 2020. április 23. Védõfelszerelést viselõ ápolók és orvosok a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Covid-19 járvány kedvező magyarországi alakulására tekintettel Kásler Miklós egészségügyi miniszter arról tájékoztatta az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a midennapi élet újraindulásának részeként, korlátozásokkal, de május 4-től számos egészségügyi ellátóhelyen is visszaállhat a munkarend – írja összeállításában a Magyar Nemzet.

Alapelvárás, hogy az orvosi vizsgálatra csak – telefonon, e-mailben vagy egyéb módon – előre egyeztetett időpontban kerülhet sor, a rendelőbe kizárólag lázmérés után lehet belépni, odabent pedig biztosítani kell a beteg közötti másfél méteres távolságtartást.

Ez utóbbi érdekében – írja a lap – óránként legfeljebb négy beteget lehet fogadni, akik számára a szakrendelőkben kötelező kézfertőtlenítés, a maszk viselése és emellett egy járványügyi kérdőívet is ki kell tölteniük. A magas kockázatú szakrendelői beavatkozásoknál (ilyen egyebek mellett az összes fül-orr-gégészeti, valamint endoszkópos vizsgálat), valamint az egynapos sebészeti ellátásoknál a Covid-19 tesztelés és a negatív eredmény is előfeltétel a beavatkozáshoz.

Az utasításban szerepel az is, hogy a betegfogadó helyiségeket rendszeresen fertőtlenítőszerrel kell takarítani, a dolgozók számára pedig védőfelszerelést kell biztosítani, ez utóbbi használata a fogászatokon kötelező. A magánszolgáltatókra pedig ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közfinanszírozott ellátóhelyekre.

A miniszteri utasítás szerint a szakma javaslatára újraindul az akut események – például balesetek, stroke – utáni rehabilitáció is. Ehhez 3000 ágyat kell felszabadítani, „rugalmas tervezéssel”.

A miniszteri utasítás a Magyar Nemzet szerint arra is kitér, hogy azokat az adminisztratív tevékenységeket, amelyekhez nem szükséges a személyes találkozás, a háziorvosok innentől kezdve kizárólag ily módon is intézzék. A különböző igazolásokat, dokumentumokat a kéréstől számított öt munkanapon belül ki kell állítaniuk a praxisoknak. Az esetlegesen lejáró szakorvosi javaslatok, közgyógy-igazolványok érvényessége pedig a vészhelyzetet követő további 6-12 hónapig fennáll.

A szakrendeléseknél a miniszter a hosszú távú távkonzultációs lehetőség megteremtését szorgalmazza, annak szabályos dokumentálásával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában