Napokkal korábban szólhattak volna?

Érdekes összefüggésekre derít fényt az Észak-Magyarország kérdésére a megyei ÁNTSZ által adott válasz. A lap a borsodi tisztifőorvostól afelől érdeklődőtt, milyen információk birtokában voltak és mit tettek az illetékes szervek azt megelőzően, hogy a nyilvánosság előtt megtették volna a hivatalos lépéseket június 8-án délután – a szennyeződés okaként megjelölt június 2-i áradás napjától kezdve?

Az ÁNTSZ osztályvezetőjétől gyorsan megérkezett a részletes és érdemi válasz. Ebből idézünk:

“Kérdéseikre az alábbi tájékoztatást adom:
2006.06.03-án reggel az ÁNTSZ Megyei Intézet készenlétese lakossági bejelentést kapott az Árpád utcáról, miszerint zavaros a hálózati víz. A készenlétes azonnal telefonon felvette a kapcsolatot a MIVÍZ Kft. ügyeletesével, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a „Felső forrás” ( a Diósgyőri városrészt ellátó vízbázisok egyike) az esőzések miatt beopálosodott, észlelve a jelenséget, azonnal kizárták a vízszolgáltatásból. A MIVÍZ saját hatáskörben vállalta, hogy a médiákon keresztül tájékoztatja az érintett terület lakosságát, hogy elővigyázatosságból ülepítés után forralva fogyasszák a vizet. Továbbá soron kívüli üzemeltetői vízmintákat vesz le. Ehhez fontos tudni, hogy az opálosodás-zavarosodás nem bizonyítja a fertőzés jelenlétét. (A karsztvizekben a nagy esőzések kőszemcsés üledék besodródását okozhatják, minden egészségkárosodás nélkül.)

Ellenőrző hatósági vizsgálatokra 2006. 06. 06-án került sor (Móra F. és Nagy Lajos király út) melyek laboratóriumi eredménye negatív.

Ugyancsak hatósági vizsgálatokra került sor 2006. 06. 07-én, reprezentatívan, egész Miskolc város területéről. Ezek elsődleges laboreredményei is negatívak.

Arról, hogy Miskolc város vízhálózatának egy részében kórokozó baktérium mutatható ki, 2006. 06. 08-án 11 órakor értesült a Megyei ÁNTSZ a MIVÍZ telefonos tájékoztatása alapján, az üzemeltetői vízminták eredményei szerint.

Az Intézet munkatársai azonnal helyszíni szemlét tartottak a Tapolcai Vízmű területén, ahol jegyzőkönyvileg rögzítésre került, hogy zavarosodás miatt a Tapolcai Vízművet 2006. 06. 04-én reggel 5 óra 40 perctől kizárták a vízszolgáltatásból. A MIVÍZ Miskolc város vízszolgáltatását ezen vízmű kizárása után is tudta biztosítani (Szinva forrás, Tavi forrás, és az ÉRV Rt-től )

2006. 06. 08-án a délelőtti órákban az Egyetemvárosból és Görömbölyről háziorvosoktól jelzést kaptunk, hogy hasmenéses tünetekkel több beteg jelentkezett náluk.

2006. 06. 08-án délután, tehát azon a napon, amikor az ÁNTSZ Megyei Intézete értesült a kórokozó baktérium jelenlétéről, további mintavételezést végzett az érintett területen.

Tekintettel arra, hogy a baktériumok tenyésztési ideje adott, végleges laboratóriumi eredmény azonnal nem várható.

A telefonos tájékoztatásokon és elrendeléseken túl a Megyei ÁNTSZ határozati formában is intézkedett a MIVÍZ Kft. felé.

Az esőzések miatti szoros ellenőrzés megelőző jellegű volt és nem a fertőzés miatt történt, ennek lehetősége csak a fentiek szerint 2006. 06. 08-án merült fel.

Dr. Pem Teréz

Közegészségügyi Osztály vezetője”

BAL
hirdetés