Napon lenni veszélyes!

Napon lenni veszélyes!

– Vannak alkoholisták, drogosok én napimádó, mondhatnám napfényfüggő vagyok – mondja a vízparton napfürdőző V. Gabriella. – Régen ész nélkül feküdtem órákat a napon, még bekenni is elfelejtettem magam, mostmár ugyan óvatosabb duhaj vagyok, de képtelenség lemondani arról, hogy napkeltétől napnyugtáig ne süttessem magam. Hogy félek-e a bőrráktól? Ezen még soha nem gondolkodtam – teszi hozzá mosolyogva.

Nem árt a napozással vigyázni: az ultraibolya (UV)-sugárzás az ózonréteg csökkenésével felerősödött, illetve a különböző gyógyszerek, vegyszerek fokozzák a hatását, így sokkal könnyebb leégni, mint harminc-negyven éve. – Egészséges barnaság nincs, nagyon fontos, hogy védjük a bőrünket a káros hatásoktól, a leégéstől – jelentette ki lapunknak dr. Szőke Katalin. A bőrgyógyász szakorvos alig találkozott munkája során olyan emberrel aki még ne égett volna le legalább egyszer életében. Azt tanácsolta, hogy egy éves kor alatt semmiképp ne vigyék a gyerekeket a napra, egy éves kortól már védeni kell a bőrt. Nagyon sokféle készítmény létezik, használatuk természetesen felnőtteknek is ajánlott – érzékenyebb bőrűeknek a mindennapokban is –, s különösen azoknak, akik foglalkozásuk miatt kénytelenek hosszasan kint tartózkodni. Mindemellett érdemes figyelni a napi televíziós UV-előrejelzést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az UV-B riasztást akkor ad ki, ha a várható legmagasabb index elérheti a 7,5-ös riasztási határértéket, a riasztási vagy afölötti érték az ország területének legalább 50 százalékát érinti, és a riasztási értéket elérő, vagy azt meghaladó UV-B sugárzás több órán keresztül várható. Az UV-B riasztás – sajtóközleményben történő – visszavonásig érvényes.

Könnyes tapasztalat

– Azóta vagyok nagyon óvatos, mióta a gyermekem a Balaton partján nagyon csúnyán megégett – mondja Baloghné Anikó, akinek a 10 éves fiát bőrgyógyászhoz kellett vinni a nyaralás közben. Az anyuka nem tudta kiparancsolni a gyereket a vízből, s azzal sem lehetett rá hatni, hogy a víz alatt is megéghet a bőre, ami nagyon fájdalmas lesz. – Könnyes tapasztalat volt mindenkettőnknek, azóta ő kéri, hogy gyakran kenjük be. Őszinte leszek, aggódom, mert azt mondják, a fiatalkori leégés a legveszélyesebb. Remélem nem lesz semmi baj – reménykedik az édesanya.

– Alapszabály, hogy 11 és 3 óra között ne menjünk napra, ne feküdjünk ki órákra napozni, fokozatosan szoktassuk a bőrünket a napfényhez. Ha muszáj, akkor napszemüveggel, kalappal, ruhával védjük a bőrt, az arcon, a karon és a dekoltázson használjunk minél magasabb faktorú fényvédő krémet – tette hozzá Szőke Katalin. A legnagyobb veszélynek a fehérbőrűek vannak kitéve, ezért fontos, hogy a bőrtípusnak megfelelő, nem illatosított krémet válasszanak. A fényvédőkérmek nem vízállóak, minden fürdés, lubickolás után újra be kell kenni a bőrt. Nem elég napramenetel előtt közvetelnül felvinni a krémet, legalább fél órával korábban meg kell tenni, hogy valóban védelmet jelentsen.

Fontos tudni, hogy bizonyos gyógyszerek (egyes antibiotikumok, vérnyomásra ható gyógyszerek) és kozmetikumok fényérzékenységet okozhatnak, ilyen esetekben a napozás teljesen kerülendő. A napfény által okozott károsodás hetven százaléka akkor ér minket, amikor valamilyen szabadtéri tevékenységet folytatunk, (kirándulás, szüret) tehát nem csak a napozás, a strandolás veszélyes a bőrünkre, ezért ilyenkor is fontos a bőr védelme. Nyár végén érdemes bőrgyógyászzsal ellenőriztetni az anyajegyeinket. Az ismételt – különösen gyermekkori – leégések növelik a melanoma (a leginkább rosszindulatú bőrdaganat) kialakulásának kockázatát.

És a mesterséges barnaság?

– Az UV fénytől védeni kell a bőrt, abszurd, hogy sokan vesznek magunknak – mondja dr. Szőke Katalin bőrgyógyász, aki szerint a szoláriumozás szárítja a bőrt, vízhiány alakul ki, a bőr ezáltal könnyebben ráncosodik. Az UV-A és B káros hatásai egy életen át összegződnek. Semmiképpen nem ajánlott a szolárium 18 év alatt. A szoláriumozás rövid barnaságot okoz, s aki mégis a barnulás ezen formáját választja, legyen nagyon óvatos: ritkán és rövid ideig hódoljon a mesterséges fény nyújtotta örömöknek.

Fontos!

– Fokozatosan szoktassuk a bőrünket a napfényhez, ne akarjunk egy nap alatt barnára sülni!

– Bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú fényvédőszert használjunk.

– Smink, parfüm, egyéb kozmetikai szer nem ajánlott napozáshoz.

– A víz alatt is éri bőrünket a napfény, a káros sugarak, így érdemes úszáshoz, strandoláshoz is bekenni magunkat – lehetőleg vízálló – naptejjel.

– A kamilla, körömvirág, levendula sejtregeneráló hatása révén enyhíti a leégés okozta tüneteket.

– Igyunk sok folyadékot amíg a napon vagyunk.

– Bednárik Mónika –
hirdetés