Napraforgó: átlagos szezon

A termés háromnegyedét takarították be eddig
A termés háromnegyedét takarították be eddig - © Illusztráció: KM-Archív
Timár – Hajrájához érkezett az olajos növény betakarítása a megyében.

– A megyei gazdák 45 ezer hektáron termesztenek napraforgót megyénkben. A korán földbe kerülő magvak sajnos túl száraz talajban találták magukat. Ez hátráltatta az egyenletes kelést és csökkentette a gyomirtó szerek hatékonyságát. A későbbi vetéseknek jó volt a megázott termőföld, elsőre minden optimálisnak tűnt. Az intenzív növekedési időszakot azonban egy tartósan aszályos, az átlagostól jóval melegebb periódus jellemezte – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Hozzátette: az olajos növény közel háromnegyedét takarították be eddig a gazdálkodók. Helyenként a nagyon alacsony, nyolc százalék körüli nedvességtartalom rontott a relatív hozamokon, ami átlagolva jelenleg 2,9 tonna/hektár körül alakul, ami alatta van az előzetes becsléseknek. Az olajtartalom nagy szórást mutat a maga 46 és 52 százalék közti értékeivel. A felvásárlási dömping még nem indult el: az ár 80 és 83 ezer forint/tonna között mozog, ez a későbbi kereslet-kínálati viszony függvényében természetesen változhat. Növény-egészségügyi problémák a száraz nyárnak köszönhetően nem okoznak súlyos fejfájást a gazdáknak. – Összességében megállapítható, hogy az idei napraforgó szezon megyei szinten átlagosnak mondható – közölte Rácz Imre.

Kevesebbet, mint tavaly

– Úgy tűnik az eddigi tapasztalatok alapján, hogy a megyében kevesebb napraforgót fogunk betakarítani, mint tavaly. Ennek oka a csapadékszegény időjárás. Érdekes, hogy míg az ország többi részén esett elég eső, addig nálunk nem – fogalmazott lapunknak Pásztor András, a Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője, aki a termés­átlagról elmondta: a régióban 2,5 tonna/hektár várható.

– Sajnos hektikus volt az időjárás, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kevesebb lesz a betakarítható napraforgó, mint tavaly. Az árak? A nagy felvásárlók, mint a Kite vagy a Glencorn, kivárnak, nincs még túl nagy érdeklődés a részükről, az induló árak sem túl magasak, jelenleg 82 ezer forint/tonna. A szezon egyébként korábban véget érhet az előző évihez képest, hiszen a betakarítás az elmúlt hetek meleg és száraz időjárása miatt 8-10 nappal korábban kezdődött. A cégünk eddig 500 hektár napraforgót vágott le, az eddigi termésátlagunk 30 mázsa/hektár, ami elmarad a tavalyi eredményeinktől – summázott a szakember.

Országos szinten jobb lesz a napraforgó-termés

A napraforgó Magyarország legfontosabb, legnagyobb területen termesztett olajnövénye. Jól tűri a szárazságot, de nagy termésekhez kedvező eloszlású és mennyiségű csapadékot igényel, illetve szereti a reggeli harmatot. A szélsőségesen gyenge talajokat kivéve szinte bárhol megél, de a rosszabb minőségű termőhelyeken kisebb terméshozamra kell számítani. A betakarítás kezdetekor jellemző alacsony termésátlagok oka is ez volt: az igénytelen növények közé sorolták, és javarészt gyengébb talajokon termesztették. Szerencsére mára az Európai Unió egyik legnagyobb napraforgó-termesztője lett Magyarország, évek óta stabilan 600 ezer hektár körüli területen termesztik a hazai gazdálkodók. Idén valamivel hosszabb ideig virágzott, mint egy átlagos évben, ez pedig kedvező hatással volt a virágok megtermékenyülésére. A nyár végi meleg, aszályos időszakot is jól átvészelték az állományok, így – ha a betakarítást nem zavarják tovább csapadékos napok – az átlagosnál jobb termésre lehet számítani.

TG
hirdetés