Helyi közélet

2011.05.25. 15:18

Iskolakerengő megyeszerte

<p>Több mint 20 álláshely szűnik meg a megyei közgyűlés döntését követően.</p>

A mátészalkai önkormányzat úgy határozott, hogy 2011/12-es tanévtől forráshiány miatt nem vállalja a Móra Ferenc Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Előkészítő Szakiskola fenntartását, a jogokról lemond és átadja a feladatot kötelezően ellátó megyei önkormányzatnak. A megye ragaszkodott ahhoz, hogy az átvétellel az ingó és ingatlanvagyont is megkapja. Jelenleg 153 tanulója és 36 közalkalmazottja van a Móra iskolának, amely augusztus 1-jével a megye fenntartásában, a nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola, Speciális Szakiskola tagintézménye lesz. Az előterjesztésből kiderült, a csökkenő tanulólétszám és a racionálisabb működés érdekében 12 helyett csak 8 tanulócsoport lesz és 12 álláshelyet meg kell szüntetni. A megyei önkormányzat Nyírbátorban 6 álláshelyet (kollégiumi nevelői, gyermekfelügyelői) tudott felajánlani, hat dolgozó felmentéséről azonban intézkedniük kell.

17 fős csoportos létszámleépítés Tiszalökön

Szintén tagintézmény lesz a tiszalöki Frim Jakab Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium. Az oktatási feladatokat a nyíregyházi Bárczi Gusztáv iskola látja el. A beolvadás indokaként elhangzott, hogy a csökkenő gyermeklétszámot és állami hozzájárulást nem követte az álláshelyek arányos megszüntetése, ezért szakmai és gazdasági szempontok miatt vált szükségessé a jogutódlással történő megszüntetés. A 2011/12-es tanévben a tanulók számának további csökkenésével számolnak.

A tiszalöki intézményben megszűnik az 1-6 évfolyamos tanítás és csak a 7-13. évfolyamosok sajátos nevelési igényű, ezen belül értelmileg akadályozott és/vagy halmozottan fogyatékos tanulók oktatást látják el. Megszüntetik Tiszalökön az intézmény önálló konyháját. Az átszervezés révén 17 fős csoportos létszámleépítés válik indokolttá, melyet az önkormányzat már lejelentett a munkaügyi központnak. A tiszalöki lakásotthonokat a tiszadobi Gyermekvédelmi Központ veszi át változatlan férőhellyel és dogozói létszámmal.

Nincs kifogás a fenntartóváltás miatt

A Római Katolikus Egyház még tavaly decemberben kereste meg a megyei önkormányzatot azzal, hogy a közvetlenül a Katolikus Püspöki Kar irányítása alá tartozó Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó szervezet átvenné az újfehértói Bajcsy-Zsilinszkí Endre Gimnázium és Szakképző Iskola feladatellátását. Az önkormányzat a fenntartói jogot 2011. augusztus 1-jétől 2016. július 31-éig tartó időszakra adta át. A Kolping térítésmentesen használhatja az ingatlanokat, és az átruházható ingó vagyon tulajdonjogát is ellentételezés nélkül kapja meg. Az alkalmazottak, a diákok és a szülők sem emeltek kifogást a fenntartóváltás miatt. Az önkormányzat az engedélyezett tanulói létszámot 330 diákban határozta meg.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában