Natascha: “Nem vagyok szabad”

Natascha Kampusch
Natascha Kampusch
Több, mint nyolc éviv volt fogságban, s közel két hónapja szabadult. Natascha Kampusch egy interjúban beszélt jövőbeni terveiről, s arról, mennyire fél a semmittevéstől.

Hét hete, hogy az osztrák lány kiszabadult fogvatartója, Wolfgang Priklopil házából. Natascha jelenleg egy házban lakik, ám hamarosan szeretne saját lakást – nyilatkozta minap az osztrák sajtónak. Hiányzik neki egy társ, akivel mindent megbeszélhet, és akinek segítségével visszatalálhat a normális életbe.


Natascha “rémálma” a semmittevés.
Fotó: stern.de

A semmittevés a rémálma

Az imént említett segítségre láthatóan nagy szüksége van Nataschának. Arra a kérdésre, miszerint szabadnak érzi-e magát, a 18 éves lány eképpen felelt a Kurier nevű osztrák lapnak: „Szabad? Nem, nem vagyok szabad. Ellenkezőleg. Rengeteg kötelezettségem van, melyek fogva tartanak. Minden egyes napom be van osztva, nyilatkozatok, interjúk követik egymást. Alig-alig van szabadidőm”. Semmit sem csinálni: ez a legszörnyűbb rémálom számára. „Semmihez nem tudtam még hozzákezdeni, kivéve a takarítást és a porszívózást.”

Nataschát tízévesen az iskolába vezető úton rabolták el, s nyolc éven át volt fogságban. Augusztus 23-án szabadult fogvatartója, Wolfgang Priklopil lakásából, ahol életének minden napja ugyanúgy telt, ugyanolyan szürkeségben.

Újságíró vagy író

Élettörténetéről Natascha szeretne lehetőleg saját maga írni.

„Ha egy könyvet jelentetek meg, szeretném azt saját magam megírni. Nagyon zavarna, ha egy idegen fogalmazná meg az én érzéseimet, gondolataimat” – mondja az újságinterjúban. Na meg persze ezzel is akar elébe menni annak, hogy valótlanságokat állítsanak róla.

Hogy milyen foglalkozást szeretne űzni, arra nem tudott egyértelmű választ adni, de nagyon vonzza az írói és az újságírói pálya is.

Dal Natascháról

Nagy megbotránkozást váltott ki egy eset nemrég. Egy svájci együttes dalt írt Natascha esetéről. Falco, a híres osztrák popénekes „Jeanny” című dalára támaszkodó számot társadalomkritikaként és „Natascha esetének művészi feldolgozásaként” jellemezte a zenekar, a Swiss Tenors – olvasható az osztrák News magazinban. Nos, a zenészek honlapja időközben nem elérhető, köszönhetően a vendégkönyvben lévő sok tiltakozó hozzászólásnak.

A háziállatokról

Hogy új lakásába szeretne-e háziállatot, nem mondta meg egyértelműen, de éreztette, hogy nem ért egyet az állatok lakásban tartásával.

„Mivel sokáig én magam is fogvatartott voltam, tudom, milyen érzés a bezártság, s ezt nem akarom egy állattal sem megtenni. Nem látok különbséget ugyanis aközött, hogy egy ember vagy egy állat tölti bezárva, magányosan napjait. Ha lenne is állatom, minden bizonnyal nagyon kedves lennék hozzá és nem bánnék rosszul vele.”

Kapcsolódó anyagok:

  • Szado-mazo rituálé Nataschával?
  • Megjelent a nyilvánosság előtt a 8 évig raboskodó lány
  • Az elrabló barátja látta egyszer a lányt
  • Nyolc évig egy pincében tartott az elrablója egy osztrák lányt  • hirdetés