ND: a törvény a dohánytermékek láthatóságát korlátozza, nem kötelez fóliázásra

illusztráció:
illusztráció: - © Sipeki Péter
Budapest, 2015. április 30., csütörtök (MTI) – A törvény kizárólag a dohánytermékek láthatóságát korlátozása, nem pedig a nemzeti dohányboltokba történő általános belátást – hívja fel a figyelmet az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

A társaság közleményében hangsúlyozza, hogy a nemzeti dohányboltok kiterjedt termékkör forgalmazására jogosultak, a törvényben szereplő elvárást többek között az üzlethelyiség berendezésének megfelelő kialakításával, az egyes termékcsoportok átgondolt elhelyezésével, akár a kirakat elsötétítése nélkül is teljesíthetik.

A ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. weboldalán közzétett arculati kézikönyv többféle lehetőséget is illusztrál a nemzeti dohányboltok kialakítására – írja közleményében a zrt.

A nemzeti dohányboltok kirakatainak teljes fóliázása széles körben alkalmazott, de nem kötelezően követendő megoldás a dohánytermék kiskereskedelmével összefüggő jogszabályok betartására.

A cég közölte, hogy ellenőrzési feladatkörük a megkötött koncessziós szerződésekben foglaltak ellenőrzésére terjed ki, vélhető jogszabálysértés észlelése esetén felhívják a nemzeti dohányboltok figyelmét a hatóságok által ellenőrzött szabályok betartására is.

Az ND Nonprofit Zrt. hangsúlyozza, hogy a hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében társaságuk nem rendelkezik hatósági jogkörrel, szankcionálásra sincs jogosultságuk. A koncesszió ellenőrzésen felvett jegyzőkönyv nem tartalmaz olyan kötelező érvényű utasítást a nemzeti dohányboltok felé, amely a kirakatuk fóliával történő bevonását írná elő. A jegyzőkönyvben arra hívták fel a figyelmet, hogy a vonatkozó törvényi előírások sötétedés után nem teljesülnek maradéktalanul. A jelenlegi ellenőrzési szakaszban közel 3500 nemzeti dohányboltot vizsgáltak, 165 esetben tapasztaltak átláthatóságbeli rendellenességet.

De számos esetben előfordult az is, hogy az ellenőrzés során túlzott mértékű elsötétítést tapasztaltak. Megállapították azt is, hogy a nemzeti dohányboltok más jól felszerelt körülmények között működnek; megfigyelő kamerarendszereket, időzáras kasszarendszert működtetnek, naponta többször elszállíttatják a bevételt, pánikgombot köttetnek be, járőrszolgálatot vesznek igénybe.

A Magyarországon üzemelő egyéb kiskereskedelmi egységekhez képest a nemzeti dohányboltok biztonságvédelmi eszközökkel jobban felszereltek – írja közleményében az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

– MTI –

Címkék: , , ,


További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés