“Ne csak papírunk legyen arról, hogy tudunk angolul”

“Ne csak papírunk legyen arról, hogy tudunk angolul”
Nyíregyháza – Fontos, hogy a sikeres nyelvvizsgák mögött valódi, megfelelő szintű nyelvtudás álljon.

A csütörtöki angol nyelvi vizsga után nem pusztán arról faggattuk az érettségizőket, hogyan sikerült az írásbelijük, arra is kíváncsiak voltunk, hol és hogyan szeretnék kamatoztatni a tudásukat a jövőben.

– Nyolcadik végén, 14 évesen már megvolt a középfokúm angolból. Tegnap előrehozott érettségi vizsgát tettem e számomra korántsem idegen nyelvből, hogy jövőre kevesebb teher nehezedjen a vállamra. Nem kívánom, hogy 2019-ben a mostaninál keményebb feladatsort kapjanak a középszinten érettségizők, de azt kell mondjam, az idei írásbeli kifejezetten könnyű volt – mesélte a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium végzőse, Major Gábor, aki elárulta: péntek este újabb „vizsga” vár rá, az iskolai zenésztársaival, a !Szia Anyu! formáció tagjaival együtt.

– Más együttesek mellett, Nyíregyháza belvárosában, a „Nem vagyunk nokedlik” jótékonysági rendezvényen lépünk fel, amelyet Vitál Anita gyógyulásáért szerveztek. – A zene világában sem hátrány, ha valaki jól ért, beszél, énekel angolul – kanyarodott vissza az eredeti témához Gábor.

Jöhet a felsőfokú vizsga!

– Stabil nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen érvényesülni a mai világban, úgy külföldön, mint idehaza, ezért fontos, hogy a sikeres vizsgák valódi, megfelelő szintű nyelvtudást takarjanak – hangsúlyozta Tőkési Levente, aki nyár végén felsőfokúzni készül.

Az érvényesülés egyik kulcsa

– Egyes középiskolák nagy hangsúlyt fektetnek az idegennyelv-tanításra, mások kevésbé, ugyanez a hozzáállás a diákokról is elmondható, ami a tanulást illeti. Egy biztos: aki nívós egyetemen szeretne továbbtanulni, nem engedheti meg magának, hogy alulteljesítsen. Meggyőződésem, hogy az élet megannyi területén nagy hasznát fogom venni a tudásomnak – nyomatékosította Levi.

Nagy Boglárka az Apáczai általános iskolában éveken át francia nyelvet tanult, a Zrínyi gimiben már angolt is, mindvégig remek tanároktól. – Természetesen nem hobbiból fektettem rengeteg időt és energiát a nyelvtanulásba. Részint a sikeres érettségi vizsga miatt, de főképp azért, mert az életben való boldogulás egyik fontos kulcsaként tekintek a nyelvtudásra. Gyakran tapasztalom, hogy sokaknak sajnos csak „papírjuk” van arról, hogy beszélnek valamilyen idegen nyelvet – nyilatkozta Bogi.

PI


Illusztráció: Matey István
Budapest - Közel 65 ezer diák tett írásbeli érettségi vizsgát csütörtökön angol nyelvből - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint angolból középszinten 1 165 helyszínen 53 728-an, emelt szinten 132 helyszínen 10 584-en vizsgáztak. Az élő idegen nyelvi írásbeli ...

Illusztráció: Matey István
Budapest - Angol nyelvből tesznek ma emelt és középszinten írásbeli érettségit a diákok országszerte. Középszinten az angol nyelv írásbeli ideje 180 perc, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perces. A második rész a nyelvhelyességi feladatsor megoldása, amire 30 perc áll a diákok ren...
hirdetés