Ne feledd: Óvakodj a törpétől!

A Holt-Szamos Tunyogmatolcsnál
A Holt-Szamos Tunyogmatolcsnál - © Archív fotó: a szerző
Tunyogmatolcs, Ököritófülpös – A tavasz beköszöntével nemcsak a horgásztavak, de a holtágak is várják a horgászokat. Megyénk egyik igen népszerű vize az a Holt-Szamos, amely Tunyogmatolcs, Györtelek, Géberjén, Fülpösdaróc és Ököritófülpös községek területét érinti. Vajon milyen változások, fejlesztések várhatóak ebben az évben? – tettük fel a kérdést Eszenyi Tamásnak, a holtág horgászati és horgászturisztikai hasznosítási jogával rendelkező Szamosi Élménytér Kft. ügyvezetőjének.

Csuka, süllő, ponty, keszeg

– Amint az időjárás lehetővé tette, és elkezdődtek a lehalászások a halneveldékben, közel 60 mázsa horogérett, 3 nyaras 1,8-3,5 kilogramm közötti nyurga pontyot telepítettünk a Holt-Szamosba Tunyogmatolcstól Ököritófülpösig. Az év folyamán további telepítéseket tervezünk, a halak között lesz csuka, süllő, keszeg és természetesen még ponty is – magyarázta a szakember.

– Engedélyt kaptunk a megyei kormányhivataltól arra, hogy 2018-ban 100 db törpeharcsavarsát használhassunk, hiszen nálunk is sok gondot okoz ez a tájidegen hal. A varsákat a főállású halász kollégánk vezetésével a halászati őreink kezelnek majd. A kifogott halakat a környező községek önkormányzatainak és rászorulóinak adjuk majd oda térítésmentesen.

12

– Ismét van lehetőség saját hely létesítésére. Az előírásoknak megfelelően ki kell függeszteni a hely gondozójának, használójának adatait. Természetesen bárki horgászhat ott, de ha hely gazdája megérkezik, illik átadni – folytatta Eszenyi Tamás.

– A csónakokat is igyekszünk lajstromba venni, és kiszűrjük a nem oda illőket. A vízállás lehetővé tette, hogy a felső vízréteget leengedjük az élő Szamosba, így remélhetőleg a lencse jelentős része is leúszott. A szennyvíz-csatorna-beruházás befejeződik a part mentén, ezzel is mentesül a holtág a szerves anyagoktól.

Takarítás a vízparton

Hamarosan környezetvédelmi napot tart a kft. a környező községek önkormányzataival együtt. A lelkes önkéntesek a műanyag palackoktól és egyéb szeméttől szeretnék megtisztítani a vízpartot és a vizet. A jegyárak változatlanok a 2017-es évhez képest. Szeretnének legalább egy sólyázó helyet kiépíteni a ragadozóhorgászok igényeit figyelembe véve.

Rendszeres ellenőrzések

– Négy főállású halászati őrünk – kiegészülve más vízterületek őreivel és a rendőrség hathatós és lelkes segítségével – számos esetben folytattak le ellenőrzést, igyekeztek megtisztítani a vizet a nem oda illő egyénektől és módszerektől. Ezeket az ellenőrzéseket napi szinten folytatjuk a tisztességes horgászok nagy örömére. Minden horgászt szeretettel várunk a Holt-Szamosra, ami reményeink szerint ismét a régi „haldorádó” lesz – tette hozzá befejezésül Eszenyi Tamás.

– MML –
hirdetés