Ne legyen adós, hát előre fizet

Ne legyen adós, hát előre fizet
Debrecen – Megelőzhető az energiatartozás fölhalmozódása, az áram kikapcsolása, s az eladósodás.

Hasonlóan működnek a mobiltelefon-kártyákhoz a kártyás fogyasztásmérők: a fogyasztó előre vásárolja meg és „tölti föl” a készüléket. Az eladósodás orvoslására, tulajdonképpen megelőzésére dolgozták ki e módszert, melyet Herpai Balázs a Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkatársa mutatott be kedden a Debreceni Megyei Jogú Város Családsegítő Központja szakmai napján, melyen az adósságkezelési szolgáltatás új lehetőségeiről volt szó.

Mivel a fogyasztó előre fizet az energiáért, nem halmozhat föl tartozást, hisz tudja, mikor mennyit fogyaszt, van kontroll. Elkerülhető, hogy kikapcsolják az áramot, s egyúttal mentesül a háztartás a visszakapcsolási díjtól. Megtanulnak takarékoskodni, energiafogyasztásukat beosztani azok, akiknek ez nem ment. Ezt igazolta az a kísérlet, melyben egy éven át országszerte próbára tették a modellt 1084 háztartás áramszolgáltatásában.

Majdnem ingyen

INFÓ
A szociálisan hátrányos helyzetbe került családok adósságcsökkentési támogatásban és adósságkezelési tanácsadásban részesülhetnek. Érdeklődni a DMJV Családsegítő Központban lehet: Debrecen, Mester utca 1., tel: (52) 411 133.

A készülékhez azok juthatnak jelenleg, akik adósságkezelési szolgáltatásba kerültek. Ez a segítségtípus a Mester utcai Családsegítő Központban működik Debrecenben is, ahol – mint Orosz Ibolya Aurélia, az intézmény módszertani vezetője hozzáfűzte, most mérik föl, hányan igénylik a készüléket.

A berendezés ára harmincezer forint, ennek és a felszerelés díjának kilencven százalékát a központi költségvetésből visszaigényelhetik az önkormányzatok – folytatta Herpai Balázs. Kitért a jövőre is: a kistérségek – egy nagyobb várossal összefogó környező kis települések – támogatást kaphatnak, ha a készülékhasználatát és a hozzá kapocslódó szolgáltatásokat bevezetik. Jól állnak a tárgyalások, melyek célja, hogy ne csak az eladósodott tulajdonosok kérhessék a kártyás mérőt, hanem azok, akik tudatos fogyasztók kívánnak lenni, vagy albérletüket, nyaralóikat védenék. Szorgalmazzák, hogy a szolgáltató az áram kikapcsolása előtt vagy helyett felajánlja a készülék fölszerelését.

Böszörményben bevált

Gyógyszerre vegy rezsire?
Nagyjából ezer olyan nyugdíjas él Debrecenben, akiknek a nyugdíja kevesebb vagy annyi, mint a gyógyszerköltsége – mondta Szilágyi László, önkormányzati képviselő, aki megnyitotta a rendezvényt. Eddig ötvenezer forinttal támogathatták e rászorulókat, most legfeljebb tizenkétezerrel. Mint hozzáfűzte, az adósságrendezést kérők száma várhatóan azért is megsokszorozódik majd, mert csökkentek a nettó fizetések. Ráadásul a helyi gázszolgáltató nem működik együtt e segítségnyújtási formával, felmondta az együttműködési szerződést.

Megtanultak gazdálkodni az árammal a kísérletben részt vevő családok Hajdúböszörményben – számolt be a tapasztalatokról Tokaji Anett adósságkezelési tanácsadó. Mint megjegyezte, a hajdúváros harminckétezer lakosú, ezért nem lenne kötelező az adósságkezelés, de a sok hátralékos lakos miatt szükség van rá. A kártyás mérőt, és a szolgáltatási rendszert tizennégy családdal próbálták ki. Tizenkettőnek csökkent az áramfogyasztása, egynek nem változott, a tizennegyediknek nőtt, de időközben hozzájuk költözött egy rokon. Szinte mind maradnának e mérőtípusnál, a pozitív tapasztalatok miatt, kivéve a vidékieket: nekik nehézséget okozott a bejárás (a családsegítő központhoz kötött a program, a kártyákat itt vehették meg).

P.É.
hirdetés