Nagyvilág

2010.07.12. 09:30

Ukrajnával rémítik a turistákat

<p>Óva intik az ukrajnai utazgatástól a turistákat az európai utazási irodák: „Ukrajnában jó a vodka, rosszak az utak, és a hotelekben rongyosak a törölközők”.</p>

A külföldi utazási prospektusok röviden csak a székesegyházak országaként emlegetik, esetleg megjegyzik, hogy ez volt az első szláv állam Európa térképén. Majd következnek az olyan „hívogató” sztereotípiák, melyek szerint az ukránok a csapból vedelik a vodkát, imádják az oldható kávét, és teli szájjal falják a szalonnát. Továbbá megjegyzik, hogy Ukrajnában jó a vodka, rosszak az utak, és a hotelekben rongyosak a törölközők – írja a Gazeta.ua.

A szállásokkal kapcsolatban kiemelik, hogy a kényelemhez, komforthoz szokott európai utazók lehetőleg más országot válasszanak. Az ukrajnai három-négycsillagos szállók zöme ugyanis legfeljebb csak az európai közösségi szállások színvonalával vetekedhet, a meglévő luxushotelek árkínálata pedig a duplája a nyugati átlagnak. A kijevi ötcsillagos szállodákban például 200 euróba kerül egy éjszaka, a luxuslakosztályok tarifája pedig ennek is a duplája. De a személyzet még ezekben a hotelekben is legfeljebb csak mutogatni tud angolul.

Az ország keleti felét gyakorlatilag meg sem említik a prospektusok, hiszen úgysincs ott semmi látnivaló – panaszkodnak az ukrajnai utazásszervezők, hozzáfűzve, hogy van is ebben valami...

A nyelvtudás és a vendégfogadás színvonalát tekintve talán a nyugat-ukrajnai falusi zöld turizmus művelői a leghaladóbbak. Ott a vendéglátó családok igyekeznek gondoskodni róla, hogy legalább egy családtagjuk beszéljen valamelyik világnyelven. S nekik – a nyugati határok közelsége révén – van is némi fogalmuk az európai életszínvonalról és kultúráról.

Ettől eltekintve a nyugati utazási irodák csak azoknak ajánlják Ukrajnák, akik nem túlságosan félősek vagy ijedősek.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!