Ne várják meg a tüneteket!

Az elhúzódó hideg napok megkímélték eddig az allergiásokat, hisz a februárban, tavaszelőn virágba boruló fák később ébredtek fel – jegyezte meg Szilasi Mária egyetemi docens, a debreceni Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója.

Mint hozzáfűzte, a legutolsó pollenjelentések szerint (ezek a kilencedik, majd a tizedik hét adatait foglalják össze) Debrecen nagyon szerencsés: semmilyen virágpor nincs a csapdákban, pedig országszerte feltűnt a nyír, a mogyoró, a tiszafafélék pora; és az allergén, azaz allergiás tüneteket kiváltható gombák spórája – igaz, mind nagyon kicsi mennyiségben.

– Ám rohamosan emelkedik majd a pollenszint a napsütéses meleg idő hatására. Sőt meglehet, hogy a tavalyihoz hasonlóan magas koncentrációban töltik meg a levegőt a pollenek a levegőt, és hirtelen törnek a tünetek az allergiás betegekre – mondta a szakember. Majd árnyalta, hogy e koratavaszi pollenszezon két-három hétig tart. Később májusban és júniusban a fűfélék, azután augusztusban és szeptemberben a parlagfű kínozza meg a rá érzékeny embereket.

– Az allergiásoknak azt tanácsolom, hogy keressék fel a szakrendeléseket! Ne várják meg, míg a tünetek elhatalmasodnak, mert a gyógyszerek akkor tudják kifejteni hatásukat, ha a szezon előtt egy-két héttel kezdi szedni a páciens. Ha erős tünetekkel jön a beteg, már kisebb mértékben segítenek a készítmények. A tavaszi kirándulás előtt pedig feltétlenül menjenek el az orvoshoz! – hangsúlyozta az igazgató. S mint mondta, nem érdemes elhanyagolni az allergiát, mert azt nem gyűri le a szervezet, és évről évre súlyosabb panaszokkal jár. A szénanátha pedig idővel asztmává válhat.

– Télen is jöttek betegek a szakrendelésre: a szezontól független allergének – pédául poratka – miatt, illetve az asztmás betegek megfázástól súlyosbodó tüneteit kezeltük. De ebben az időszakban végezzük el a bőrön az allergiatesztet is – fűzte hozzá Szilasi Mária.

– P. É. –
hirdetés