Magyarország

2008.12.18. 16:00

Újabb szakszervezet csatlakozott a ferihegyi sztrájkhoz

<p>Budapest - Csütörtökön délután 17 órától határozatlan idejű szolidaritási sztrájkba kezd a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szakszervezete (Fortisz.</p>

Peres Gábor hozzátette: a rampatisztek munkabeszüntetésével a felszálláshoz és a gépek rakodásához, tankolásához szükséges súlypont-tervezést vagy a gépek kapitányai végzik el, vagy ellenkező esetben nem tudnak felszállni. A LESZ és az RDSZ szerint a Budapest Airport hallani sem akar a tárgyalásos megoldásról, bár remélik, hogy ez csak kommunikációs félreértésen alapul.

A korábbi munkabeszüntetést kezdeményező Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók (RDSZ) szerint a Budapest Airport (BA) legutóbbi javaslata kisebb módosításokkal elfogadható. Az érdekképviseletek jogászokkal konzultálva elválasztották egymástól a kollektív szerződés és a mostani, jogi szakkifejezéssel "kollektív szerződés értékű megállapodás" időbeni hatályát, hogy az egyik esetleges felmondása ne érintse a másikat.

Egyúttal a kollektív szerződés hatályát határozottról határozatlan idejűre módosították a szövegben, mert az érdekképviseletek meggyőződése, hogy egy ilyen horderejű megállapodásnak a felek alapvető törekvéseit és vállalásait kell tükröznie, így nem korlátozódhat pusztán néhány hónapra, ahogy a BA előterjesztésében szerepelt. A módosított javaslatot a dolgozók eljuttatták a menedzsmenthez, és várják a cégvezetés válaszát.

A szakszervezetek csütörtöki közleményéből az is kiderül, hogy a Budapest Airport vezetősége egyelőre hallani sem akar a tárgyalásos megoldásról, a szakszervezetek azonban remélik, hogy ez csak kommunikációs félreértésnek bizonyul, mert a cég is a szolgáltatás biztonságát, és a munkahelyi béke fenntartását tartja szem előtt.

A legutóbbi tárgyaláson a szakszervezetek oldalán szakértőként részt vett a Brüsszelből érkezett Francois Ballestero az ETF, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségének politikai titkára is.

A Celebi GH munkáltatóhoz tartozó Fortisz szakszervezet azért csatlakozott a Budapest Airport (BA) két szakszervezetének munkabeszüntetéséhez, mert szerintük a BA és a Celebi sem törekszik az általuk felmondott kollektív szerződés megújítására és a megállapodásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!