Helyi közélet

2014.12.30. 08:44

Önálló szennyvízhálózat két szatmári kistelepülésen

Nyíregyháza, 2014. december 30., kedd (MTI) - Európai uniós és hazai támogatással, csaknem 850 millió forintért építhet ki önálló szennyvízhálózatot két szabolcs-szatmár-bereg megyei kistelepülés, Csengerújfalu és Pátyod.

Nyíregyháza, 2014. december 30., kedd (MTI) - Európai uniós és hazai támogatással, csaknem 850 millió forintért építhet ki önálló szennyvízhálózatot két szabolcs-szatmár-bereg megyei kistelepülés, Csengerújfalu és Pátyod.

Zsiga Mihály (Fidesz-KDNP), a 900 lakosú Csengerújfalu polgármestere elmondta, hogy a magyar-román határhoz közeli faluban 2013 végére már elkészült a szennyvíztisztító telep, 2014-ben pedig a csatornahálózat is, amelyre megkezdték az ingatlanok rákötését.

Pethő András (Fidesz-KDNP), a 730 lelkes Pátyod polgármestere pedig arról tájékoztatott, hogy a településen decemberben kezdődött a csatornarendszer kialakítása, május 30-ára fejeződik be az építkezés, és utána indul a próbaüzem.

A két szatmári kisközség százszázalékos támogatásból valósíthatja meg a környezetvédelmi beruházást, hiszen a 10-10 százalékos önerő előteremtéséhez a Belügyminisztériumtól kaptak forrást.

Csengerújfalu a 368,9 millió forint értékű fejlesztéshez 332 millió forint összegű európai uniós támogatást nyert, az önerőalaptól pedig 36,9 millió forintot kapott.

Pátyod a 476,7 millió forint összegű beruházáshoz ugyancsak 90 százalék arányú uniós pályázati támogatást, 429,1 millió forintot nyert, a belügyi tárca pedig 47,6 millió forinttal segítette az önkormányzatot.

A két településen a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően épült, illetve épül ki a csatornahálózat és oldják meg a szennytisztítást.

Csengerújfaluban 9,3 kilométer hosszú a vezetékrendszer, amelyhez 278 ingatlant csatlakoztatnak tavaszig. A szennyvíztisztító telep és a csatornarendszer működtetője a Tiszamenti Regionális Vízművek (TVR) Zrt. lesz.

Pátyodon 65 köbméter napi kapacitású tisztítótelep épül a jövő év közepéig, a csatornahálózat pedig 8,6 kilométer hosszúságú lesz, négy átemelővel. A település valamennyi ingatlanát két kilométer hosszúságú csőrendszerrel kötik majd rá a gerincvezetékekre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában