Négy embert őrizetbe vettek a keddi isztambuli merénylettel kapcsolatban

Ankara – Négy embert őrizetbe vettek a hatóságok a kedd reggeli isztambuli merénylettel kapcsolatban – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az elfogott embereket a török hatóságok annak az autónak a bérlésével hozzák összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették. A bomba erejét szemlélteti, hogy a járműből csak a motor egy része maradt meg.
Időközben az is bebizonyosodott, hogy a pokolgépet az elkövetők távirányítóval hozták működésbe. A robbantás a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre, egy metróállomás, egy egyetem, több szálloda és dzsámi közelében következett be a metropolisz belvárosában, az európai oldalon fekvő Vezneciler kerületben. A környék épületeiben komoly károk keletkeztek. A detonáció akkor történt, amikor a gépkocsi mellett a rendőrség két kisbusza elhaladt.

Az egyik súlyos sebesült délután a kórházban meghalt, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett, közülük heten rendőrök voltak. Az egyik elhunyt rendőr a legfőbb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik régebbi parlamenti képviselőjének a fia.

A hatóságok az incidensben érintett járműveket ponyvákkal takarták le, majd elszállították a helyszínről. Az esetre vonatkozóan a nyomozás lezárásáig hírzárlatot rendeltek el.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantást követően meglátogatta a kórházba szállított sebesülteket. Az államfő elítélte, valamint “megbocsáthatatlannak” minősítette a merényletet, amelyért a Törökországban terrorszervezetnek tekintett szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tette felelőssé.

Mint fogalmazott: “az ítéletnapig folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelmet”. Támadásra bárhol, bármikor sor kerülhet, fel kell rá készülnünk és meg is teszünk minden óvintézkedést, hogy a minimálisra szorítsuk a fenyegetést – tette hozzá.

A török sajtó szerint is a PKK-ra vall a támadás, mivel más terrorszervezetekkel, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáival ellentétben nem kifejezetten turistákat, hanem a török biztonsági erőket, így a rendőrség tagjait veszik célba, valamint akcióik során eddig csak ők rejtettek autóba pokolgépet Törökországban.

A PKK legutóbb május 12-én a metropolisz ázsiai oldalán, a külvárosban robbantott autóbombát hasonló módon egy katonai jármű mellett egy kaszárnya közelében, akkor nyolcan sebesültek meg. A detonátort szintén távirányítóval hozták működésbe. Többször fordult már elő idén is ilyen típusú akció az ország délkeleti-részében, főként Diyarbakir tartományban, Isztambul belvárosában azonban ez volt az első alkalom.
Az IÁ inkább öngyilkos merényletekkel fenyegeti a kis-ázsiai országot.

– MTI –


Több mint tíz halálos áldozata van az isztambuli pokolgépes támadásnak, köztük civilek

Ankara – Az első hivatalos közlések szerint tizenegyen haltak meg, köztük hét rendőr és négy civil az Isztambul belvárosában, Vezneciler kerületben kedd délelőtt rendőrségi járművek ellen autóval elkövetett pokolgépes támadásban. Magyar áldozatról nincs értesülés.
hirdetés