Négy és fél milliárd a pártoknak

Jóval egy-egy milliárdon felüli állami támogatást kap a két legnagyobb parlamenti párt, míg a két kisebbik is fejenként közel fémilliárdot; a (Fidesszel közösen indult, de utóbb az országgyűlésben önálló frakciót alakító) KDNP részesedése 137 millió forint. Változik a pártok állami támogatása

A júniusban folyósítandó összegek az áprilisi választási eredmények myomán alakultak ki. A voksolás kimenetele történtesen a Centrumot és a Munkáspártot érinti a leginkább kellemetlenül: ezek a politikai szervezetek nem érték el az egy százalékot, így a továbbiakban nem jogosultak az állami pénzre.
A pártok egyébként a vonatkozó törvény értelmében mind közvetlenül, mind erre a célra létrehozott alapítványaik révén részesednek a közpénzekből. Az év első felére eső tételeket a korábbi számítások nyomán osztják ki, a többit már a legutóbbi szavazás adatai alapján. A küszöb az említett egy százalék (amely jelölőszervezet nem tudott listát állítani, illetve ha állított is, arra nem kapott legalább egy százalényi szavazatot, kiesik a pikszisből), további szabály, hogy alapítványon keresztül akkor történik folyósítás, ha legalább két cikluson keresztül volt képviselőcsoportja az illető pártnak a parlamentben.

BAL
hirdetés