Négy kórházban megszűnne az aktív ellátás

Budapest – 4 egészségügyi intézményben teljesen megszünnének az aktív ágyak Molnár Lajos egészségügyminiszter javaslata szerint. Ezek: A budapesti Schöpf-Merei Kórház, a kecskeméti Repülőkórház, a miskolci FMC Dialízis Center és a Parádfürdői Állami Kórház.

A Regionális Egészségügyi Tanácsoknak hétfő éjjel megküldütt miniszteri ajánlás szerint a legtöbb ágy a közép-magyarországi régióban, illetve Budapesten, valamint az Észak-Alföldön, azaz Hajdú-Bihar megyében szűnne meg.

Mind a 4 kórházban bíznak abban, hogy az aktív ágyak megszüntetésére tett miniszteri javaslat nem jelenti az intézmények megszüntetését.

Az indítványból az látszik, hogy a miniszter nem volt minden információ birtokában – mondta a Független Hírügynökségnek Garamvölgyi György, a Schöpf-Mérei Kórház főigazgatója. Budapesten egyedül foglalkozik a fejlődési rendellenességek genetikai vizsgálatával. Az intézmény 10 éve indította el a válságba került anyák krízisprogramját, a kihelyezett inkubátorral 1500 gyermek életét mentették meg. A példa “hungarian modell” néven számos követőre talált a világban. Épelméjű szakpolitikus nem szüntet meg egy ilyen modell értékű kórházat – tette hozzá az igazgató.

A honvédelmi tárca alá tartozó Repülőkórház sem szűnik meg valószínűleg, hanem csak átalakul. A közeljövőben átszervezik a honvédség egészségügyi ellátását, ennek keretében más formában alakítják át a Repülőkórházat.

A Borsod megyében egyedülálló vesebeteg-ellátást nyújtó miskolci FMC központ vezetője, Ladányi Erzsébet is reméli, hogy a döntéshozó Regionális Egészségügyi Tanácsban nem fogadják el a tárca vezetőjének javaslatait és megmarad a 40 aktív ágy.

A Parádfürdői Állami Kórházban egyelőre nem kommantálták az egészségügyi tárca vezetőjének javaslatát.

A régiók kórházainak ágyszámai a javaslat szerint a következőképpen csökkennének : Közép-Magyarországon csaknem 5600-zal, Észak-Alföldön közel 2300-zal, Dél-Alföldön mintegy 2140-nel, Észak-Magyarországon 1800-zal, Dél-Dunántúlon valamivel több mint 1600-zal, Nyugat-Dunántúlon mintegy 1450-nel, Közép-Dunántúlon 1140-nel.

A régiókon belül a legnagyobb ágyszám-csökkenés Budapesten és Hajdú-Bihar megyében lenne a javaslat szerint.
hirdetés