Négy középiskolánk is a száz legjobb közé került

Akt.:
A krúdysok nem csupán az előkelő helyezés miatt büszkék az iskolájukra
A krúdysok nem csupán az előkelő helyezés miatt büszkék az iskolájukra - © Fotó: Racskó Tibor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Más összehasonlításban is ott vannak az élmezőnyben a megye középfokú intézményei.

Ismét összevetette egymással a hazai középiskolákat a Heti Világgazdaság hetilap, s a legjobb százba négy Szabolcs megyei középiskola is bekerült, az egyikük közülük igen előkelő helyen végezve. Megpróbáltunk utánajárni, lehet-e profitálni mindebből, esetleg mennyire csalódottak egy olyan intézményben, ahol az idén kívül maradtak az elitek körén.

Reklámértéke is van

Felkerestük a 12.-ként végzett Krúdy Gyula Gimnázium igazgatóját, hogy megtudakoljuk, miben látja az okát, hogy sikeresen feljebb jutottak a tavalyi 20. helyről. Chriszt Gyula elmondta, hogy egy nagyon jó képességű, eredményesen érettségiző és felvételiző évfolyam végzett legutóbb az iskolában, ami döntően hozzájárult az eredményhez.

– A tavalyi helyezést figyelembe véve némiképp átalakítottak a nyelvoktatást is a 9. évfolyamon, s négy év múlva kiderül, mennyire lesz sikeres a változtatás. A hozzánk jelentkező általános iskolások száma egyébként azt mutatja, hogy komoly reklámértéke van az ilyen rangsornak, s a szülők és gyermekeik biztosan számításba veszik ezt is, amikor a továbbtanulásról döntenek. Mindemellett arra is vigyázunk kell, hogy úgy prezentáljuk a sikert, nehogy elriasszuk vele a magukban kicsit még kételkedő diákokat. Amit viszont mindenképpen kiemelnék: a sikerünk a városi általános iskolák sikere is. Azoké az intézményeké, ahonnan a tanulóink zöme érkezik. Őket nem mérik, pedig az ott folyó magas színvonalú megalapozó munka nélkül mi sem teljesíthettünk volna ilyen jól – zárta összegzését az igazgató.

Nőtt a vonzerejük

– Az egykori négy óvodai csoportunkból mára hét lett, a száz általános iskolai diákunk létszáma pedig háromszázötvenre duzzadt, a mennyiségi növekedés pedig minőségi plusszal párosul az iskolánkban – mindezt már Kerezsi Béla, a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgatója újságolta el, aki azt próbálta igazolni, mitől lehet egy intézmény rangsor nélkül is vonzó a diákok számára.

– Korábban csak szakközépiskolánk volt, most három gimnáziumi és egy szakgimnáziumi osztályunk van, s a következő tanévre újabb két szakgimnáziumi osztályt is indítunk. Kiemelkedően modern a laborunk, a robottechnikánk és a 3D-nyomtatásunk. Digitális területen oktatásunk folyamatosan fejlődik, s megépült a sportcsarnokunk is. Mindezek együttesen elég vonzerőt jelentenek ahhoz, hogy bennünket válasszanak a leendő diákjaink.

Az eredmények

A Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium a 12., a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium a 49., a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola pedig a 97. lett a HVG felmérése szerint, amellyel rangsorba állították a legjobb száz hazai középiskolát. A gyakorlóiskolák között a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a 8. lett, míg a szakközépiskolák listáján a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnázium és Kollégium a 14. helyre került. Az országos szakmai versenyek döntőjébe jutott diákok száma alapján is készítettek szakmai rangsort: a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium a 2. helyen végzett a kereskedelmi-marketing-vendéglátás ismeretek rangsorában, a környezetvédelem-vízgazdálkodás terén a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnázium az országos összesítés első helyén végzett, a webmester-IT ismeretek rangsorban pedig a már említett Széchenyi szakgimnázium lett a második.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország október 12-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés