Négy segítőtárs, mindenkinek

Egy 2002-es országos felmérés szerint a 60 év felettiek negyven százaléka depressziós.

Miskolc – Ha az öregedésre gondolunk, negatív fogalmak jutnak először az eszünkbe, mint betegség, fájdalom, gyengeség, elesettség, szomorúság, szegénység.

Kétségtelenül nem könnyű (ma Magyarországon) idősnek lenni. Más történelmi korok és más mai kultúrák azonban ismerték, ismerik ennek az életszakasznak a szépségét, előnyeit is: a megnyugvást, a megpihenést, a tapasztalatot, a bölcsességet. Talán éppen az a tény, hogy rohanó mai világunknak nincs ideje az idős emberek lassúbb tempóját méltányolni, vezet ahhoz, hogy öregkorban olyan gyakori a depresszió – vezette be gondolatait dr. Pocsai Judit pszichiáter. – Idős korban az alkalmazkodóképesség jelentősen csökken. És éppen ekkor várja el a társadalom azt, hogy valaki 70-80 évesen alkalmazkodjon egy (vagy több) vadidegen szobatárshoz például az idősotthonban. Pedig ez még fiatalon sem könnyű, gondoljunk csak kollégiumi tapasztalatainkra! De az egyágyas szobák, apartmanok száma oly kevés és megfizethetetlen…

Vigyázat, nem ugyanaz!

Az időskori depresszió könnyen összetéveszthető az ugyancsak ebben a korban tipikus szellemi hanyatlással, leépüléssel. Nagyon fontos, hogy a kettő között különbséget tegyünk, legjobb ezt szakemberre bízni, mert a depresszió legtöbbször idős korban is gyógyítható és gyógyítandó, állítja a pszichiáter. Nem könnyű ilyenkor a gyógyszerválasztás, a mellékhatások és az egyéb szedett gyógyszerekkel való esetleges kölcsönhatások miatt, de nagyon látványos eredményeket hoz a megfelelően vezetett terápia.

És ő maga?

S hogy mit tehet az idős ember saját magáért? Négy legfontosabb segítsége: az aktivitás, a rugalmasság , a nyitottság és a kíváncsiság. Olvasson, beszélgessen, fejtsen rejtvényt, őrizze meg játékosságát, sétáljon, tornázzon, eddze az agyát és a testét, forduljon érdeklődve, kíváncsian a világ dolgai felé! Röviden: próbálja minél inkább megőrizni fizikai, szellemi és szociális képességeit.

A depresszió leggyakoribb tünetei:
az örömtelenség

az érdeklődés elvesztése

indokolatlan félelmek

szorongások

fizikai gyengeség

fáradékonyság

a koncentrálóképesség és a figyelem csökkent működése

értéktelenség érzése

alvászavar

lelki fájdalom
hirdetés