Negyed évszázada őrzik az értékeket

Egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a Kállay Gyűjtemény munkatársai a hagyaték rendszerezésén dolgoznak
Egy évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a Kállay Gyűjtemény munkatársai a hagyaték rendszerezésén dolgoznak - © Archív Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Újra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Kállay Gyűjtemény.

A Kállay Gyűjtemény tízezer kötetes könyvtárat, kortörténeti értékű fotókat, dokumentumokat foglal magába. Kállay Miklós (1887–1967) egykori miniszterelnök levelezéseit, Ilosvay Ferenc (1914–1990) író kéziratait, báró Apor Gábor (1889–1969) rendjelgyűjteményét őrzik az 1910 és 1912 között szecessziós stílusban épült Nyírvíz-palota második emeletén.

Szellemi és tárgyi

A nyíregyházi gyűjtemény létrehozója dr. Kállay Kristóf, dr. Kállay Miklós politikus és miniszterelnök elsőszülött fia, aki diplomataként, vatikáni nagykövetként és a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagyköveteként lett ismert ember Rómában, ahol ötven évet élt. Dr. Kállay Kristóf gyűjtötte össze és vásárolta meg a külföldön fellelt magyar kultúra szellemi és tárgyi értékeit, ezt az értékes gyűjteményt 1989-90-ben adományozta a szülővárosának.

A negyedszázados múltra visszatekintő emlékanyagot március 13-ától újra láthatja a nagyközönség hétfőtől csütörtökig nyolctól 16 óráig, míg péntekenként nyolc és délután kettő között.

– KM –
hirdetés