Negyedszázada ropja a táncot az Igrice

Tavaly a Kállai Kettős Néptáncfesztiválon is siker koronázta a táncoslábú ifjak előadását
Tavaly a Kállai Kettős Néptáncfesztiválon is siker koronázta a táncoslábú ifjak előadását
Nyíregyháza – Fennállásuk 25. évfordulója alkalmából szombat este nagyszabású jubileumi gálaműsort rendezett a néptáncegyüttes a Nyíregyházi Főiskolán, ahol büszkén és boldogan tekintett vissza negyedszázados munkásságára.

JUBILEUM. 25 éves az Igrice Néptáncegyüttes

Nyíregyháza és a megye a népművészet tárgyi és szellemi értékeinek páratlan gyűjtőhelye. Néhány évtizede még a mindennapok valósága volt a hagyományos falusi lakodalom, a húsvéti öntözés, a karácsonyi pásztorjátékok vagy a paraszti táncmulatságok, bálok.

Ezeknek a gazdag magyar néphagyományoknak egyik örököse az Igrice Néptáncegyüttes, mely megalakulása óta gyűjti, ápolja és színpadra dolgozza a Kárpát-medence magyarságának zenei- és táncos örökségét. Repertoárjukban szűkebb hazájuk, Kelet-Magyarország táncain kívül a Dunántúl, az Alföld, a Szlovákiában és Erdélyben élő magyarság tánchagyományai kelnek életre.

Saját szervezésű néprajzi gyűjtőútjaikon az Igrice táncosai mind a mai napig kutatják, rögzítik és rendszerezik a tradicionális paraszti kultúra még fellelhető értékeit, videó- és hangfelvételek őrzik a lakodalmak, bálok táncrendjét, az évszázadok óta öröklődő szokásdallamokat, népdalokat. A néptáncegyüttes rendszeres „táncházak” szervezésével tanítja a városi gyermekeknek és felnőtteknek a csárdás, az ugrós vagy a forgatós alapelemeit. Rendszeresen részt vesznek szakmai eseményeken, rangos megmérettetéseken, 2006 októberében harmadik alkalommal is elnyerték a „Kiválóan minősült” címet, ami a mozgalomban a legnívósabb díjnak minősül!

– 1983 óta a néptáncegyüttes bejárta Európa számos országát, a kisebbségben élő magyarságot magába foglaló szomszéd országokon kívül Németországban, Szicíliában, Észtországban, Lengyelországban, Törökországban, Portugáliában, Spanyolországban és Görögországban is turnéztunk az elmúlt esztendőkben. Fennállásunk 25. évfordulója alkalmából november 22-én nagyszabású jubileumi gálaműsort rendeztünk a Nyíregyházi Főiskola Kodály-termében, ahol büszkén és boldogan tekintettünk vissza eddigi munkánkra, történetünkre. A fergeteges hangulatra a háromszorosan kiválóan minősült néptáncegyüttesünk több mint 70 főből álló tánckara, valamint a tíz tagú népzenekarunk jelentette a garanciát, nem beszélve az ünnepséget követő, hajnalig tartó táncházról, ahol az érdeklődők személyesen is találkozhattak, együtt mulathattak a táncosokkal.

A negyedévszázad alatt az Igrice arra törekedett, hogy első kézből tudja elsajátítani a Kárpát-medence magyar néptánc hagyományát. Számos alkalommal vettünk részt gyűjtő utakon, hogy megismerkedjünk a még élő hagyományokkal. A gálaműsorban ennek köszönhetően táncosaink mellett bemutatkoztak Keménytelke, Szucság (Erdély) és Gagybátor (Magyarország) adatközlői is. A néptáncegyüttes honlapján (www.igrice.hu) gazdag képtár és szöveganyag mesél múltunkról, jelenünkről, szeretettel ajánlom az érdeklődők figyelmébe! – mondta el Nagy Zsolt táncos, a jubileumi műsor szervezője.

– Palicz István –
hirdetés