Négyszáz fős leépítés a GKM-ben

Másfél éven belül a felére csökkentené a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) létszámát a szaktárca vezetője.

Ezt Kóka János jelentette be keddi sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta a minisztérium új vezetőit is. Garamhegyi Ábel, a GKM korábbi külgazdasági helyettes államtitkára lesz Kóka János helyettese, a minisztérium államtitkára.

A tárcánál három plusz egy szakállamtitkár dolgozik majd. Felsmann Balázs, a GKM korábbi vagyongazdálkodási főosztályvezetője lesz az infrastruktúráért felelős szakállamtitkár.

Hozzá tartozik a közutak, a vasutak, a vizi közlekedés és a szélessávú informatikai hálózatok fejlesztése, szabályozása, valamint a fejlesztések finanszírozása.

Balogh András, a Magyar Telekom volt központi stratégiai igazgatója lesz a nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős szakállamtitkár. Ide tartozik majd a befektetés-ösztönzés.

A cél, hogy minél több külföldi befektető válassza Magyarországot, hozzon ide tőkét, beruházásokat, munkahelyeket – mondta a miniszter.

Egyed Géza, a tárca korábbi EU-fejlesztési alapokért felelős helyettes államtitkára a gazdaságfejlesztési szakállamtikári posztot kapta.

Az ő feladata lesz a vállalkozások és az üzleti környezet fejlesztésének segítése, akadálymentesítése.

Piacdinamizáló lépéseket, az innováció és a kutatás-fejlesztés vezérlését, valamint infokommunikációs fejlesztéseket vár tőle a tárca vezetője. Ebbe a szakállamtitkárságba olvadnak be az IHM egyes területei is.

Mészárosné Peredy Gabriella szakállamtitkári beosztásban fogja vezetni a minisztérium gazdasági főigazgatóságát.

Feladata a tárca költségvetésének tervezése és végrehajtása lesz.

Csepeli György, a megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) politikai államtitkára a GKM közpolitikai igazgatója és Kóka János személyes főtanácsadója lesz, aki a tárca döntéseinek társadalmi és közpolitikai hatásait kíséri figyelemmel.

Kákosy Csaba marad a miniszter kabinetfőnöke. Merényi Miklós, a korábbi kommunikációs vezető lesz a tárca stratégiai és kommunikációs igazgatója.

A 25 szakfőosztály vezetőit pályázati úton választják ki – mondta a miniszter.

A GKM és a tárcával összevont Informatikai és Hírközlési Minisztérium 3 politikai államtitkárral, 2 közigazgatási államtitkárral, 8 helyettes államtitkárral és 70 főosztállyal működött.

Az összevont új tárcánál ezzel szemben 3 plusz 1 szakállamtitkár dolgozik majd, a főosztályok száma pedig 24-re csökken – közölte Kóka János. A tárcavezető hozzátette: a két, összevont minisztérium létszáma jelenleg 800 fő, amelyet a jövő év elejére 25 százalékkal, másfél éven belül pedig 50 százalékkal fognak csökkenteni.

Kóka János arról is beszélt, hogy 30 százalékos vezetői létszámcsökkentést rendelt el a MÁV-nál, valamint azt is elvárja, hogy az idei veszteség nem lehet magasabb a tavalyinál.

A különböző felhasználói csoportokat érintő gázáremelést a jövő héten jelenti be a tárcavezető. Kóka János hozzátette: a változó kompenzációs elemekről is akkor számol be.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés