Negyven éve nő a Búzaszem

Akt.:
Negyven éve nő a Búzaszem
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – „Köszöntünk hát téged, ha már így együtt vagyunk, s ajándékul fogadd el vidám kis dalunk” – zengett az óvoda aulája a fináléban, amikor már nem csak a fellépők és a vendégek voltak jelen, hanem az összes dolgozó és gyermek is igazolta, hogy sok jó ember kis helyen is elfér.

Nagy nap volt a péntek a Búzaszem Nyugati Óvoda életében, hisz e napra időzítették a 40 éves jubileumuk méltó megünneplését. Tetszetős dekoráció és igényes körítés fogadta a meghívottakat, akik egy színvonalas, érzelemdús, remekül koreografált műsor fül- és szemtanúi lehettek. A jelenlegi és a volt óvodások olyan produkciókkal rukkoltak elő, ami után joggal fogadhatták az elismerő szavakat a tavaly átadott tornaszoba bejáratánál a lelkes szervezők, akik „cserébe” stílszerűen búzaszemet és tartalmas évkönyvet adtak ajándékba.

– Az elmúlt negyven évben megváltozott a gyerekeket ölelő világ. Viszont ők ugyanolyan csillogó szemű, kíváncsi, a csodára nyitott, izgő-mozgó személyiségek – fogalmazott Szalainé Benyusz Klára intézményvezető. – Nagy büszkeség, amikor a volt óvodások felnőttként bennünket választanak a gyermekük nevelőjének. A 2011-es összevonás óta székhelyintézmény lettünk, és bár minden hozzánk csatolt óvodának külön hagyományai voltak, sikerült optimálisan összehangolnunk a közös munkát. A vezetői pályázatomban 8 éve azt írtam, hogy egy olyan közösséget szeretnék irányítani, ahol mindenki jól érzi magát. Úgy érzem, nálunk ehhez minden adott. Tavaly nyáron tornaszobával, ételszállító lifttel bővültünk, modernebb lett a konyha, kívül-belül megszépültünk, köszönet mindenkinek, aki ehhez bármit is hozzá tett.

Jászai Menyhért alpolgármester egy percig sem titkolta, hogy érzelmileg is kötődik a Búzaszemhez:

– Amikor Boti fiam ide járt, és az egyik nap hazatért, megkérdeztem tőle, hogy mit játszottatok? Azt felelte három évesen, hogy papást-mamást. Aztán ez megismétlődött néhányszor, majd egyszer csak közölte, hogy ő már nem akar ilyet játszani. Kiderült ugyanis, hogy a papás-mamásban ő a gyerek – csalt mosolyt a jelenlévők arcára Jászai Menyhért, aki szerint nagyon látványosak és szükségszerűek a felújítások, de ugyanolyan fontosnak tartja a példaértékű munkakapcsolatot az önkormányzat és az óvoda illetékesei között.

– A szülők szócsöveként mondom azt, hogy a Búzaszem Óvoda páratlan, egyedülálló és a kor kihívásainak megfelelő, szép intézmény. Sok gyermeki és felnőtt szív tölti meg az épületet színnel és arculattal – jelentette ki dr. Gégényné dr. Utasy Judit.

A gazdagon fűszerezett, ízlésesen tálalt műsorban a jelenlegi ovisok népi tánc- és furulyaprodukciója mellett felléptek egykori Búzaszem-növendékek is: Pintér Anna fuvolás tehetségét csillogtatta, Duliczki Dóra szólóénekével meghatotta a közönséget, míg Simkó Kata, Varga Janka, Elek Lili, Dankó Nóra Virág, Vass Rita és Pintér Zsófia pedig alkalmi kórusként lenyűgözték a hallgatóságot, akikben kellemes emlékként maradhat meg a 40. születésnap.

A nyitástól a fedélzeten van

– A saját csoportszobámat én rendeztem be negyven éve. Emlékszem, hogy az épületben a plafonig ért a szék. Felejthetetlen mozzanatok voltak, amik belém ivódtak. Mindig eszembe jut az indulás. Akkor volt, hogy egy csoportban a létszám meghaladta a negyvenet. Szinte egy pillanatnak tűnik a négy évtized. Hihetetlen, hogy már csak én képviselem a kezdeti generációt – idézte fel a múltat Rácz Zsoltné, a Méhecske csoport Ágika óvó nénije.

LTL
hirdetés