Negyven felett sem vén a diszkoszvető

Bacskó Sándor bízik benne, hogy még tovább javulhat az eredménye
Bacskó Sándor bízik benne, hogy még tovább javulhat az eredménye - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza – Bacskó Sándor az 53 méteres álomhatár felett teljesített, és célbavette a húsz éve dobott egyéni legjobbját.

A Budapesten rendezett veterán atlétikai magyar bajnokságon a Nyíregyházi Sportcentrum veterán világbajnok diszkoszvetője, Bacskó Sándor is megmérette magát. A napkori sportember a veterán ranglisták tanulmányozása után erre az évre olyan célt tűzött ki magának, ami Magyarországon eddig még senkinek sem sikerült: 42 évesen 53 méter felett dobni a kétkilós diszkosszal.

A versenyt rekkenő hőségben, kora délutáni időpontban rendezték, vagyis közel sem voltak ideálisak a körülmények. Ennek ellenére Bacskó Sándor a második sorozatban elért 53.01 méterrel, új bajnoki csúccsal nyerte meg korosztályának versenyét. Ez az eredmény a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pontérték-táblázata szerint 933 pontot ér, annyit, mint például a 100 méteres síkfutásban 10.84 másodperc. E nagyszerű teljesítmény értékét növeli, hogy ezt az eredményt munka mellett heti két-két erősítő- és dobóedzéssel sikerült elérnie.

Most már csak az a kérdés, hogy lehet-e még tovább fokozni ezt a teljesítményt?

– A barcelonai olimpikon diszkoszvetőnek, Ficsor Józsefnek hála nagyon sokat javult a dobótechnikám – felelte erre Bacskó Sándor. – Negyvenkét éves éves korára az ember sokat veszít a gyorsaságából, a robbanékonyságából, de még mindig nagyon erős vagyok, valamint a diszkoszvetéshez szükséges hajlékonysággal is rendelkezem. Úgy érzem, a huszonkét évesen évesen elért egyéni legjobbamat, az ötvenöt és fél métert is túldobhatom még.
hirdetés