Néhány hétig még van mód a telepítésükre

Az öntözésre is érdemes megfelelő időt és energiát fordítani
Az öntözésre is érdemes megfelelő időt és energiát fordítani - © Fotó: MKSZN
Újfehértó – Sok gazda már elvégezte a tavaszi telepítéseket, de ha erre mégsem jutott idő, egy-két hét még maradt a gyümölcsfaültetésre.


– A szokatlanul korai meleg idő hatására a faiskolákban már sok csemete jóval korábban kihajtott, azonban még találhatunk olyan kis fákat, amelyek alkalmasak lehetnek a telepítésre. A dió- és mandulafa, valamint az őszibarackfa kevésbé hajt, alaposabb öntözéssel egy hétig még kiültethető kertjeinkbe – magyarázta Marton Balázs, az Újfehértón is kutató intézetet működtető Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) munkatársa.

A szakember szerint nem mindegy, hogy mekkora teret adunk a facsemetének. A gödör legyen kétszer-háromszor akkora, mint az oltvány gyökérzete, és a növény kerüljön pont olyan mélyre, mint a faiskolában volt, hogy a gyökerek szabadon fejlődhessenek. A gödör aljára érdemes talajfertőtlenítőt szórnunk, hogy a cserebogár pajorok ne tegyenek kárt az ültetvényeinkben.

Ha terméstrágyát használunk, a szerves trágya fölött képezzünk egy 15–20 cm-es földréteget, és csak erre kerüljön az oltvány gyökere, máskülönben a gyökér megéghet. A gyökérmetszésre azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyökérvégektől és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését.

Az őszi eljárással szemben ilyenkor csak a gyökér végét kell visszavágnunk, annak egynegyedével, egyharmadával. A kis fát úgy helyezzük el a gödörben, hogy az oltási helye a széliránnyal szembe nézzen, máskülönben a szél könnyen letöri a gyenge gallyakat. Fontos az is, hogy az oltási hely a talajszint fölé essen.

KM

 
hirdetés