Nejlon nem, cekker igen

Nejlon nem, cekker igen
© Fotó: Getty Images
Amennyiben a hét végén valamelyik EB-én még kinn maradt honfitársunk nejlonzacskóba szerette volna rakni mondjuk egy boltban vásárolt üdítőjét, hoppon maradt volna. Üdítőt kapott volna, ám „reklámszatyrot” már nem. A franciáknál ugyanis július első napjától tilos az egyszer használatos műanyagzacskókat árusítani. Mán László jegyzete.


A műanyagzacskók tilalmáról szóló törvényt tíz évig tartó vita után tavaly nyáron szavazták meg, Az új szabályozás minden kereskedelmi ágazatot érint az élelmiszeripartól a szupermarketeken át a benzinkutakig.

A téma fontosságához néhány adalék. A franciáknál eddig mintegy 17 milliárd műanyagzacskót használtak fel egy év alatt. Egy ilyen zacskó egy másodperc alatt elkészül, általában húsz percig használatos, ám négy évszázadba is beletelhet, mire lebomlik. A tengeri hulladék megközelítőleg 75 százaléka zacskó vagy szatyor…Követendő példa a franciáké, és ha a reklámszatyrok megjelenése előtt is be lehetett vásárolni, akkor ezt követően is meg lehet tenni. Nem egyszer használatos műanyaggal, hanem vászonszatyorral, papírzacskóval vagy hosszú éveken át szolgáló, nem eldobós cekkerekkel.

Mán László

Címkék: ,hirdetés