„Nekem a mívesség jelenti a nagybányaiságot”

Akt.:
A kiállítás megnyitója: balról Alexa Tibor művészettörténész, a nagybányai képzőművészeti múzeum igazgatója, Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere és Madarassy György
A kiállítás megnyitója: balról Alexa Tibor művészettörténész, a nagybányai képzőművészeti múzeum igazgatója, Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere és Madarassy György
Nyíregyháza – Beszélgetés Madarassy György festőművésszel a szülővárosában nyílt születésnapi kiállítása kapcsán.

Akár hiszik, akár nem, a mind jobb teljesítmény elérésére törekvő hozzáállásáért a művészetpártolókon kívül az amatőr kerékpáros és teniszező körökben is elismert festőművész, Madarassy György 70 éves.

Szülővárosa, Nagybánya a helyi múzeum tulajdonában lévő régebbi és az alkotó legfrissebb, nyíregyházi munkáit – mintegy negyven képet – bemutató kiállítással ünnepli a 29 éve Nyíregyházán élő és alkotó, a 70. életévét augusztus 25-én betöltő festőművészt. A nagybányai közösség az eltelt három évtized alatt sem feledte el, ott még ma is sokak kedvence. Ezt fejezte ki a város vezetése is, amikor Nagybánya polgármestere a „Madarassy 70” című kiállítást ünnepélyesen megnyitva kiválósági oklevéllel tüntette ki a festők ikonikus városának neves művész fiát születésnapja alkalmából. Madarassy György főként virágsorozatából válogatott – stílszerűen – egy csokorra valót, mintegy ajándékként a nagybányai műkedvelőknek.

– Mivel szokták az embereket megajándékozni születésnapra? Virággal. Na, én is arra gondoltam, hogy egy születésnapi kiállításra az lesz a legszebb, ha összegyűjtök egy csokor virágképet – magyarázza nagybányai kiállításának legújabb alkotásait a mester. – Szülővárosához kötődése az embernek, bárhol legyen a világban, különleges kapcsolatot jelent. Egy festőnek, Nagybányához fűződő kapcsolata kiváltképp sajátos. Nagybányának a hírneve, a múltja – főleg egy magyar festőnek – különleges kötődést jelent.

Madarassy György virágábrázolásai nem csupán a tekintetet vonzzák, hanem már-már arra ösztönzik a látogatót, hogy megérintse, végigsimítsa az alkotásokat. A cuppantásos módszerrel és késekkel több rétegben felvitt olajfesték különleges textúrát ad a képeknek. – Ez nagyon jól mutat – érinti meg dekoratív virág képének egyikét szinte érzéki szeretettel a művész –, mert egyfajta kontrasztot teremt a festmény felületén, ha fény éri valahonnan. A kitüremlések alatt egy kis árnyékot kap és nagyon plasztikussá teszi a képet – teszi hozzá.

Míves képeket szeretne festeni

Madarassy György szereti a nagy felületeket, mert így tudja leginkább kiadni a benne rejlő feszültséget, érzelmeket. Ám az egy négyzetméteres olajfestmények minden kis négyzetcentimétere alaposan kidolgozott. – Szabadjára engedem azokat a belülről jövő, nem kontrollált gesztusokat, amelyeken keresztül érződik a kezemnek, vagy – némi nagyképűséggel fogalmazva – a szívemnek a rezdülése – érzékelteti az alkotás titokzatos folyamatát a természethez hasonlóan újra és újra megújulni kész, örökifjú festő.

A színek nagymesterének sokat adott, hogy a festőiskolájáról híres nagybányai alapokról indult a művészete, de ezeken a hagyományokon túllépve már pályakezdő fiatalként is az európaiság felé hajlott. A mintegy ötven évnyi alkotómunkáját is a folyamatos megújulás jellemzi.

– Én mindig büszkén vallom, hogy nagybányai festő vagyok, de nem olyan értelemben hogy a klasszikus nagybányai hagyományokat követem. Mindabból azt próbálom meg követni, amit a nagymesterek mondtak, vagy csináltak, vagyis hogy míves, jó kvalitású képeket szeretnék festeni. Nekem ez a nagybányaiság ma.

Madarassy György szülővárosában két helyszínen állított ki. A korai művei a nagybányai képzőművészeti múzeumban augusztus 24-éig, a születésnapi virágcsokor tárlat pedig a Bukarest sugárúti „kis” galériában augusztus 21-éig látható.

Nyíregyházán is lesz kiállítása a közeli napokban hetven éves művésznek. Születésnapi nagy kiállítása nyílik október 19-én 16.30-kor, amelyen a legutóbbi évek 70 munkája szerepel majd, a tetemes falfelület-igény miatt ezúttal is két helyen: a Városi Galériában és a Pál Gyula teremben.

KM-GB
hirdetés