Neki nem ez a Hard lesz a végső

Cikk 66 / 79 Ismét elindulnak a SEHA-ligában Közel száz nap van hátra a vívó-vb rajtjáig Belus Tamás (elöl) a tévedése ellenére is a harmadik helyen ért a célba
Cikk 66 / 79 Ismét elindulnak a SEHA-ligában Közel száz nap van hátra a vívó-vb rajtjáig Belus Tamás (elöl) a tévedése ellenére is a harmadik helyen ért a célba - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza – Belus Tamás a többiektől 4 kilométerrel hosszabb távot teljesítve a harmadik helyen ért célba.

Belus Tamás nem nyugszik. A nyíregyházi fiatalember tavaly többek között részt vett az ultratávú terepfutó-versenyzők komoly kihívást jelentő Mont Blanc-futásán, ahol Kiss Miklós után a második legjobb magyarként ért célba, és a verseny történetének 5. legjobb magyar eredményét érte el.

Lelkes szervezők

Ezúttal a Bükki Hard nevű terepfutóversenyen alkotott maradandót. Nagyon erős mezőny gyűlt össze a felsőtárkányi rajtnál. A futók három távon mérhették össze erejüket: a 14 km-es Sprint, a 35 km-es Fun Run és a 66 km-es Hard távokon.

– Nagyon szeretem ezt a versenyt. A pályát, a Bükköt és az egész szívvel-lélekkel dolgozó csapatot. Látszik, hogy akik szervezik, egy térképpel, egy iránytűvel, meg egy pár tornacipővel kezdték a futást. És ez jó. Én a Hardon indultam el, ahol a 66 km-es táv mellett a 2 500 méteres szintemelkedéssel, és a magasabb részeken a csúszós utakkal is meg kellett küzdenünk. Már a starttól sikerült elmennem az élmezőnnyel.

Rossz irányba futott

Az első gélt 3 km-nél megettem, muszáj volt, mert a frissítésem mintha nem erre a tempóra lett volna kigondolva. A 12. km-nél lévő Őr-kő-házi ellenőrzőpontnál a 3. helyen voltam. Sajnos, a 2. és a 4. helyezett futóval együtt nyomtuk izomból, és a nagy igyekezetben sikerült is a Szilvásvárad felé vezető hurkon a rossz irányba haladnunk tovább, és így 4 km-rel hosszabb távot megtéve értük csak el Szilvásváradot. Mire rájöttünk, hogy nem jó helyen vagyunk, már késő volt visszafordulni, közelebb volt az Istállós-kőről leereszkedni a szilvásváradi ellenőrzőpontra, mint visszamenni egészen az Őr-kő-házig.

A figyelmetlenségért nagy árat fizettem, hiszen 20 percet veszítettem a versenytársakhoz képest, és visszaestem egészen a 20. helyig. Innen kellett megpróbálnom visszaverekedni magam a mezőny elejére – számolt be a furcsa versenyéről Belus Tamás. – A plusz táv teljesítése után a második helyezetthez képest csak 15 másodperccel lemaradva egészen a dobogó harmadik fokáig jutottam. Kellett a célban pár másodperc, hogy összeszedjem magam.

Értékes pozíció

– Elfáradtam, de boldog és büszke voltam. Nem is elsősorban a harmadik helyezés miatt, hanem mert a történtek ellenére ki tudtam adni magamból mindent, ami bennem volt. A sikeres alapozásom után ez volt az első versenyem az idén, és nagyon örülök, hogy elértem egy értékes pozíciót.

Újra irány a Mont Blanc

A terveim szerint Romániában (Primavera Trail), Szlovéniában (Vipava Valley), az Ultra Trail Hungaryn és Olaszországban (Lavaredo Ultra Trail) is elindulok. Augusztusban pedig újra irány a Mont Blanc, az idén a 145 km-esre hízott TDS minél jobb teljesítése a cél – mondta Tamás.

LTL
hirdetés