Nekik a kávé, nekünk az alma

Eneas Perdomo kolumbiai cégvezető, Duván Ocampo követségi ügyvivő és Guillermo Pina a konferencián
Eneas Perdomo kolumbiai cégvezető, Duván Ocampo követségi ügyvivő és Guillermo Pina a konferencián - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza, Tiszalök – A kolumbiai kávéter­mesztők és a megyei almásgazdák egy cipőben járnak.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a napokban szakmai konferenciát rendeztek a nyíregyházi Euroadvance Kft. telephelyén, ahol a magyar–kolumbiai gazdasági kapcsolatok megerősítéséről, új együttműködési lehetőségekről értekeztek a szakemberek.

Alázattal, szorgalommal

A gazdasági fórumon egy kolumbiai kávétermesztő céget képviselt Guillermo Pina. Elpanaszolta, hogy hiába dolgoznak nap mint nap hallatlan alázattal és szorgalommal a kávétermesztésből élő emberek, a külföldi tulajdonban lévő kávépörkölő nagyvállalatok nagyon alacsony áron veszik át tőlük a kávét.

Szuhóczky Gábor, a házigazda Euroadvance Kft. ügyvezető igazgatója ehhez fűzte hozzá: úgy tűnik, hogy a magyar gazdák és a kolumbiai kávétermesztők egy cipőben járnak.

– A mi megyénkben az alma tölti be azt a szerepet, amit Kolumbiában a kávé. Tavaly nyáron a megyei almásgazdák is megtapasztalhatták, mennyire kiszolgáltatott helyzetben vannak a multinacionális feldolgozóüzemekkel szemben, hisz ki ne emlékezne arra, a szezon elején milyen megalázóan alacsony árakkal jöttek ki a feldolgozók. Szerencsére a gazdálkodók összefogásának köszönhetően valamelyest emelkedtek a felvásárlói árak. Ezt a fajta kiszolgáltatottságot mérsékelheti az a tiszalöki biofeldolgozó-üzem, melynek tavaly rakták le az alapkövét – emlékeztette a hallgatóságot Szuhóczky Gábor, majd egy érdekes dologra hívta fel a figyelmet: az épülő üzemben a termelők tulajdonrészt szerezhetnek.

Tulajdonrészt szerezhetnek

Az ügyvezető ezen mondata megütötte a fülünket. A konferencia után arra kértük Szuhóczky Gábort, beszéljen egy kicsit részletesebben arról, hogy miként szerezhetnek a gazdák tulajdonrészt a feldolgozóüzemben.

– Az üzemben bioalmát, -körtét, -meggyet, -őszibarackot, -szilvát, -céklát és -sütőtököt fognak feldolgozni, a feldolgozókapacitás 5 tonna/óra lesz. A nóvum az a beruházásban, hogy azok az úgynevezett kulcstermelők, akik több cikluson keresztül megbízhatóan szállítják be a jó minőségű bioalapanyagot, tulajdonrészt vásárolhatnak az üzemben, hosszabb távon pedig részesülhetnek a nyereségből – fogalmazott a tiszalöki projektben közbeszerzési és projektmenedzsmenti feladatokat ellátó Euroadvance Kft. ügyvezetője.

A régió gazdálkodóitól

A Grape Stone Press Kft. közel egymilliárd forintból épít Tiszalökön feldolgozóüzemet, melyben egyedi technológiával állítanak majd elő a régió gazdálkodóitól megvásárolt magvas gyümölcsökből, illetve a különböző zöldségfélékből biogyümölcsleveket, -pépeket, -püréket és -gyümölcsízt. A beruházásnak köszönhetően harmincegy új munkahely is létrejön, sőt, a projekt közvetett munkahely­teremtő hatása is jelentős, hiszen úgy szeretnének prémium termékeket előállítani, hogy a bioalapanyagokat a helyi gazdálkodóktól vásárolják meg.

TG
hirdetés