Nekik fütyöl

Nekik fütyöl
© Illusztráció: getty images
Állam kontra munkavállaló. Mennyi az esélyed egy ilyen munkaügyi perben, ha mondjuk jogtalanul mondtak fel? Jogi értelemben esete válogatja. Hétköznapi értelemben a nullával egyenlő. Matyasovszki József jegyzete.

Tegyük fel jó munkaerő voltál. Kit érdekel? Soha nem volt rád panasz, s még egy szóbeli figyelmeztetést sem kaptál az eltelt munkáséveid alatt. Kit érdekel? Ha ezek után ki akarnak rúgni, nyilván nem voltál jó „elvtárs”, soha nem vettél még részt „kéz kezet mos” játékban, nincsenek lekötelezettjeid, s egyáltalán se veszélyes, se tényező nem vagy. A jó bíróságra számítasz, a törvényszékre, aminek a faláról leverték a feliratot – „Az igazság háza” – s átírták arra, hogy: a jog háza? Negatív – ahogy egy terminátor mondaná.

Régen egy közalkalmazott ritkán vesztett pert a főnökeivel szemben, ma ritkán nyer. Nem véletlen, hogy felére csökkent a munkaügyi perek száma, számolt be róla a minap egy munkajogi üzletágvezető. Hiszen ez volt a célja a kormánynak, még tervbe is vették! Azóta is nyirbálgatják a munkavállalók jogait, hogy még a nyertesnek ígérkező helyzetben se érje meg ölre menni. Úgysem járhat – jó néhány évi huzavona után – 12 havi elmaradt bérnél több. Ráadásul van az a hatalmi nyomás, ami miatt még abból is lefaragnak a bírák, ha kell.

Matyasovszki József
hirdetés