Nekrológ helyett: Búcsúlevél Dobronyi István építészhez

Nyíregyháza – Nem láttalak hónapok óta. Se a kamarában, se a tervtanácsban, se máshol. Hallottam híreket, nem túl biztatókat. Néhány napja, március hetedikén a nevedet írta ki a telefon – örömmel vettem fel. Lányod hangján szólalsz meg: „Ma reggel meghalt az édesapám”. Döbbenten hallgattam, a telefont letéve hosszú, fájó a csend. Rólad, rád emlékezem.


Sok-sok éve ismertük egymást, még a hajdani SZÁÉV több ezres családjából. Magasépítő üzemmérnökként, műszaki szakértőként részese voltál az építők algériai nagy „kalandjának”, a francia nyelvet is beszélted. Képezted magad, az okleveles építészmérnök diplomádat már a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezted. Segítettél, támogattál, derűs, pozitív, ember voltál, az a fajta, aki erőt ad a környezetének. A rendszerváltás után, egy új világ születése téged is cégalapításra késztetett. LAK-LAK Kft. a Holló utcán, építész nejeddel és lányoddal. Szomszédok, sorstársak, lakótársak, napi szinten kollégák lettünk. Biztattad a fiatalokat, oktattál a debreceni Ybl Miklós Műszaki Főiskolán, sok éven át.

Minden tervezési műfajban otthon voltál, a társasházak specialistája, már-már művésze lettél, számos pályázaton sikerrel szerepeltél. Hosszú ideje aktív építője, formálója voltál a megyei, esetenként országos szakmai közéletnek, a megyei építész kamara elnökségi tagja voltál a kezdetektől. Szakmai és technikus minősítő vizsgabizottságokban elnököltél. A városi tervtanács oszlopos, ikonikus tagja voltál, az egyetlen, aki az opponenciák szigorú szakmaiságát meg merte törni némi humorral, kötetlen felvezetéssel. A megyei építész kamara elnöksége szakmai-közéleti munkádat életműdíjjal köszönte meg 2013-ban.

A család szűkszavú közleménye tudatta, hogy elment közülünk Dobronyi István okleveles építészmérnök, szakmánk, szakmai közéletünk, ismert, derűs, ikonikus alakja. Dobronyi Pista, ahogy mindenki ismert, mindössze hatvanhat évesen.

Hiányzol, hiányozni fogsz. A szakmából, a kamarából, a tervtanácsból, a Holló utcából, a Tófürdőről. A jókedveddel, bölcsességeddel, tenni akarásoddal. Köszönöm hát, mindannyiunk nevében. Hogy voltál, hogy adtál és tettél. Nekünk, értünk. Élj tovább a házaidban, a kollégák, a barátok, a tanítványok emlékezetében!

– Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara elnöke, egy építész a barátaid közül –
hirdetés