Nem a kortól függ, ki jelent veszélyt az utakon

Nem a kortól függ, ki jelent veszélyt az utakon
© Illusztráció: getty images
Harmincas táblákból akad bőven, némelyik talán mellőzhető lenne, de a többségüket nem ok nélkül rakják ki.

Nem túl régen ismét felvetődött egy újság­olvasó tollából a Szabolcs Online-on, hogy az idős autóvezetőket nem ártana minden évben alkalmassági vizsgálatra kötelezni.

a így történne, bizony én is érintett lennék, de nem ezért emelek szót. Kár, hogy a baleseti tudósításoknál csak ritkán tüntetik fel az érintettek korát. Abból ugyanis kitűnne, hogy az idős ember (és a kocsija) este meg hajnalban legtöbbször „alszik”. Gépjárművet nők is vezetnek, némelyek sportosan, némelyek kicsit bizonytalankodva, de általában átlagosan.

Nem korfüggő, ki a veszélyes

A témafelvető vajon mindkét nemre gondolt, amikor megfogalmazta a javaslatát? Természetesen, ha a hivatásos gépjárművezetőkre utalt, akkor „vissza az egész”, mert ott kötelező gyakrabban ellen­őriztetni az egészségi állapotot.

Kár lenne generációkat egymásra haragítani. A hatályos törvény egyértelműen kimondja, hogy kiknek lehet vezetői engedélyük, és kiknek nem. A balesetek száma nem is annyira a kortól függ. Sok múlik például azon, mennyi gyakorlata, vezetői rutinja van valakinek. Ez sajnos a hírekben szereplő 18 éves fiúnál hiányzott. A közlekedés témájánál maradva: én mindig igyekszem betartani a sebességkorlátozásokat. A harmincas táblákból akad bőven, lehet, hogy némelyikre nem is lenne szükség, de a többségüket nem ok nélkül rakják ki!

A mi utcánk, Nyíregyházán a Vörösmarty utca lakossága is védve van egy lassabb haladást parancsoló táblával, de sajnos, akik ott közlekednek, azok fittyet hánynak erre, tisztelet a kevés kivételnek. Az utca egyik oldalába egész nap parkoló autók állnak, a nagyrészt keskeny járdalapos gyalogúton így nem könnyű menni.

Jócskán túllépik a harmincat

Nehezíti a helyzetet az is, hogy az utca közepe felé az egyik takaros kertes ház csapadékkifolyója az eresznél van, és esőzésnél a víz a járdán köt ki. A gyalogosok kerülgetik, így a forgalom jórészt az úton bonyolódik le, ám nem könnyű a személykocsik elől elhúzódni, akik jócskán túllépik a harmincas tempót. Nem kívánom, hogy rendszeresen traffipax-szal mérjék az itt közlekedőket, de pár alkalmi bírságolás talán szabálykövetőbbé tenné az autósokat.

Nem rajtunk múlik

A párhuzamos, lámpás közlekedésnél az is gyakori gond, hogy sokan nem váltanak időben sávot, kanyarodás előtt nem sokkal, erőszakosan furakodnak be a többiek közé. A minap villog a hátam mögött egy autós, jelezve, vegyem fel a tempót, menjek hatvannal ötven helyett, majd türelmetlenül beelőz. Aztán a piros lámpánál utolérem… Én türelmes vagyok, és úgy érzem, idős társaim sem „adnak munkát” a közlekedésrendészetnek. Az, hogy rend legyen az utakon, szerintem nem rajtunk múlik.

– Dombóvári István, Nyíregyháza –


Eljött az ideje a bölcs reformnak

Nyíregyháza – A több mint negyvenéves KRESZ állandó módosítgatása helyett véleményem szerint teljesen új szabályrendszerre lenne szükség. A szakértők jó része egyetért abban, hogy a hazai közlekedési szabályzat hosszú és körülményesen megfogalmazott, ráadásul sok fölösleges előírást tartalmaz – írja olvasónk.

Címkék: , , , ,hirdetés