Nem a profitért daloltak

Nyíregyháza – A nyíregyházival szemben a világ több kórusfesztiválja turisztikai látványossággá és üzleti vállalkozássá alakult.

Török, angol és macedóniai zenei szakember is részt vett a közelmúltban megrendezett XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon. Még a hazautazásuk előtt faggattuk őket arról, milyen élményekkel távoznak Nyíregyházáról.

Nagy kiváltság

– Életem egyik legfontosabb élménye a Cantemus kóruscsaláddal való kapcsolat, ami még a 2000-es évek elején kialakult. A hivatásos énekléssel már nem foglalkozom, ezért nagy kiváltság nekem, hogy zsűritagként meghívást kaptam Nyíregyházára. Nagyon sok dologra jöttem rá, sok szép és új élmény ért, ami mind zeneileg, mind emberileg sokkal fontosabb nekem, mint amiket hivatásos énekesként szereztem. Több mint tíz évvel ezelőtt jártam itt először, szívesen jöttem vissza – mondta el érdeklődésünkre Francis Steele, az angol Tallis Scholars énekegyüttes egykori tagja, aki napjainkban Dél-Franciaországban él. A roujoni lakásánál kialakított egy zenei műhelyt, amit szívesen keresnek fel zenekarok és kórusok. A Cantemus Vegyes Kar is már két nyáron rendezhette meg nála az ,,edzőtáborát”. Éppen azért azt is megkérdeztük tőle, hogy viselte el két alkalommal is a nyíregyházi kórust.

– Inkább a kórustagoktól kellene megkérdezni, hogy viselték el Roujont – válaszolta nevetve Francis Steele. – Nekem nagy öröm és boldogság volt, hogy elviselhettem a Cantemus Vegyes Kart. A kórusnak nagy tapasztalata van már abban, hogyan lehet az éneklés mellett az életet együtt jól élni, hogyan lehet sok örömet kihozni az együttlétből.

A másik oldalon

Prof. dr. Süleyman Tarman Törökországból érkezett:
– Nekem új élmény volt a zsűrizés, mert két évvel ezelőtt a kórusommal vettem részt ezen a rendezvényen. Teljesen más a másik oldalon lenni. A világ zenei fesztiváljait 1990 óta járom az együttesemmel, így jól ismerem a rendezvényeket. Nem az udvariasság mondatja velem, de a Cantemus fesztivál a legkomolyabb és a legértékesebb kórustalálkozó. Különösen ha az utóbbi öt évre gondolok, úgy látom, több fesztivál turisztikai látványossággá és üzleti vállalkozássá alakult, sok helyen a profit a cél. A Cantemus fesztivál nem a profitért van, hanem a zenéért.

Átível határokon keresztül

Nem zsűritagként, hanem meghívott vendégként érkezett Nyíregyházára Sasho ­Tatarchevski Macedóniából.
– Nagy megtiszteltetésként ért, hogy a Cantemus fesztivál meghívott vendége lehettem. A zsűri tagjaihoz képest az én kapcsolatom a Cantemus kórussal jóval újkeletűbb, hiszen két hónapnál fiatalabb az ismeretség. Júniusban találkoztam ugyanis Szabó Dénes karnaggyal, amikor a meghívásunkra az énekkarával Macedóniába utazott, és magas színvonalú műsorral mutatkoztak be. Ha egy szóval kellene ezt a fesztivált összefoglalnom, akkor ez az egy szó az öröm lenne. Az éneklés öröme, az együtt zenélés öröme, az együttlét öröme az, ami átívelt határokon keresztül.

Címkék: ,hirdetés