Nem adják ki a két magyar gyerek halálát okozó ír férfit

Nem adja ki Írország azt az ír férfit, aki még 2000 áprilisában halálra gázolt két kisgyereket Leányfalun – így döntött az ír legfelső bíróság még pénteken. A hírről több írországi napilap is beszámolt.

Ciaran Tobin 2000 április 9-én délután okozott balesetet a 11-es úton: jóval túllépte az előírt sebességet és előzés közben felszalad a járdára, ahol elütött egy négy és fél éves kisfiút és testvérét, egy babakocsiban ülő másfél éves kislányt. Mindkét gyermek a helyszínen meghalt.

Tobin kocsijában ott ült saját gyermeke és várandós felesége is.

Bár azonnal megindult ellene a büntetőeljárás, Tobin óvadékot fizetett és csak az útlevelét kellett beszolgáltatnia. Az ír médiumok úgy tudják: azért kapta vissza, mert családi esküvőre szeretett volna hazautazni Írországba. Feleségével együtt elhagyta Magyarországot, és nem is tért vissza. Távollétében ítélték 3 év börtönre 2002-ben. Magyarországon benyújtott kegyelmi kérvényét elutasította a köztársasági elnök.

Magyarország és Írország között akkor még nem volt kiadatási egyezmény, annak lehetőségét, hogy Magyarország Tobin kiadatását kérje, csak egy 2003-as európai uniós jogszabály teremtette meg.
A férfit a Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján 2006 januárjában le is tartóztatták írországi otthonában, de az ír legfelső bíróság óvadék ellenében elengedte, annak ellenére hogy az ottani rendőrség tiltakozott ez ellen, tekintettel az ügy súlyosságára.

Tavaly tavasszal Magyarország újabb kiadatási kérelmet küldött, bár az ír bíróság még az előzőt sem tárgyalta; a tárgyalást időközben többször is többször is elnapolták.

Pénteken született meg a döntés: Tobint nem adják ki.

Magyarország kérelmében arra hivatkozott, hogy a gázoló az uniós jogszabály értelmében nem hagyhatta volna el az országot a börtönbüntetés megkezdése előtt.

Az ír bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy Tobin távozása nem minősül szökésnek, mert még az előtt hazatért Írországba, hogy a büntető eljárás megkezdődött ellene.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés