Nem akarnak dolgozni az emberek?

Akt.:
Nem akarnak dolgozni az emberek?
Egy tavaly végzett átfogó kutatásból megtudtuk, vélhetően mi húzódik egyik okként az általános érvényű munkaerőhiány mögött.

Több, mint 300 megkérdezett HR vezető véleménye alapján a legnagyobb gond a munkaerőpiaccal, hogy nagyon kevés megbízható, dolgozni akaró munkavállaló van.

A munkaadók álláspontja

Megdöbbentő, de a tapasztalatok alapján nem feltétlen a jelentkezők mennyiségével, hanem sokkal inkább a jelentkezők hozzáállásával van a probléma.

A megkérdezettek szerint a leggyakoribb problémák, hogy:

  • A behívott jelentkezők nem jelennek meg az interjún
  • Közvetlenül az állományba vétel után nem jön dolgozni
  • Nagyon hamar felmondanak

Ráadásul már a szakmai előképzettség sem feltétlen kizáró ok. A válaszadók túlnyomó része hajlandó betanítani a munkavállalót, csak legyen, aki tisztességesen elvégzi a rábízott feladatokat. Nyilván pontosan emiatt még kellemetlenebb, amikor az illető röviddel a betanítását követően felmond, mivel nemcsak továbbra is a betöltetlen pozíció, de a betanításra fordított energia is veszteséget jelent.

Az éremnek a másik oldala

Természeti törvény, hogy egy problémához két félre van szükség.

Megfigyelve a fenti helyzetet, az a benyomásunk támadhat, hogy egyedül a munkavállalókkal van a gond, hogy nem szorgalmasak, nem megbízhatóak. Ugyanakkor tapasztalat munkaerőkölcsönző cégként nemcsak a munkaadók, de a munkavállalók álláspontját is van lehetőségünk megismerni.

Megoldást jelenthet, ha munkaadóként fel tudjuk venni a munkavállaló cipőjét, és feltesszük magunknak a kérdést:

“Ha nekem kellene a megadott elvárások, feltételek, juttatások fejében itt dolgozni, akkor szívesen végezném ezt a fajta munkát?”

Ha a válasz nemleges vagy túlságosan szenvedélyes, akkor könnyen lehet, meg is találtuk a probléma egyik forrását.

Rengeteg potenciális munkavállalóval beszélünk nap mint nap, és nem meglepő, hogy az elsődleges szempont munkahely kereséskor a fizetés. Az a helyzet, hogy mindenki boldogulni próbál, és mindenki pénzből él. A legésszerűbb oka annak, hogy valaki végül nem megy el az interjúra vagy hamar felmond, hogy talált egy jobb lehetőséget.

Anélkül, hogy nagyon belemennénk a bérezés kérdésében, elég most itt annyi, hogy mint mindennek, egy pozíció betöltésének is megvan a piaci értéke. Ha azt akarjuk, hogy valaki ténylegesen ellássa az adott munkát, akkor nincs mese, legalább az elvártat, de inkább többet kell nyújtani.

Tisztelet a kivételnek

Természetesen, akire nem vonatkozik, az nem veszi magára.
Nagyon sok olyan munkaadó van, aki lehetőségekhez mérten igyekszik a lehető legjobbat nyújtani.
Partnereink között is több olyan gyártó cég van, akik korrekt juttatásokat adnak a korrekt munkáért cserébe.

Egyébként itt lehet jelentkezni az egyik ilyen állásra.


Szilágyi-Bécsi Tímea
Ügyvezető igazgató
INT-Solution Kft.

 

– PR cikk –

Címkék:hirdetés