Nem akartak hősök lenni

Illusztráció: Megemlékezés Záhonyban
Illusztráció: Megemlékezés Záhonyban - © Fotó: Pusztai Sándor
Mi, vagyis az idősebb nemzedékek tagjai még úgy tanultuk, hogy ellenforradalom robbant ki Magyarországon 1956. október 23-án. Ugyanakkor otthon mást hallottunk a szüleinktől, nagyszüleinktől, s a felcseperedő gyermeknek az is furcsa volt, hogy nagypapa miért hallgatja esténként a Szabad Európa Rádiót vagy az Amerika Hangját. M. Magyar László jegyzete.

Aztán nevezték sajnálatos októberi eseménynek, népfelkelésnek, majd a rendszerváltás óta ismét forradalomként emlegetjük, mint ahogyan annak is érezték az akkori eseményekben részt vevő emberek.

Mitől lesz hős valaki? – tette fel a kérdést egy cingár fiatalember a kigyúrt testű főszereplőnek napjaink egyik népszerű akciófilmjében. A válasz roppant egyszerű volt: A hősök – akik egyébként hétköznapi emberek – megteszik azt, amit mások nem. A sors akarva-akaratlanul belekényszeríti őket az adott helyzetbe, s mi mást is tehetnének, mint mennek előre rendületlenül. Így voltak ezzel 1956 főszereplői is. Nem akartak hősök, még kevésbé akartak áldozatok, mártírok lenni, de a szívük, az igazságérzetük, a szabadságvágyuk, a becsületük, a hazaszeretetük azt diktálta, hogy tegyék meg mindazt, amit mások nem. Kiálltak az igazság mellett, felemelték szavukat a nép érdekében az elnyomás és a kiszolgáltatottság ellen, s ha a helyzet úgy kívánta, fegyvert is ragadtak, hogy megvédjék az ország függetlenségét.

Lélekben most is velünk vannak, hiszen üzenetük örök érvényű. Azt üzenik, hogy minden körülmények között emeljük fel szavunkat az embertelenség, az esztelenség ellen, s egy szabad, félelem nélküli, igazi demokrácián alapuló emberi élet mellett.

M. Magyar László

Címkék: , ,hirdetés