Nem biztos, hogy a parkolóőr a hibás

Nem biztos, hogy a parkolóőr a hibás
Olvasónk arra panaszkodott szerkesztőségünknek, hogy mozgássérültként a parkolás nagyon nehezére esik Debrecenben. Azt állítja, volt már olyan, hogy úgy bírságolták meg, hogy olyan helyen állt, ahol kártyájával szabályosan parkolhatott, csak éppen oldalról fényképezték le.

Az igazolványa pedig előre volt téve. Később kívánta bemutatni a DKV-nak jogosultságát igazoló okmányát, ők azonban ezt nem fogadták el. Sokunkban felmerül ilyenkor, hogy nyilván a parkolóőrök hibáztak.

De vajon előfordulhat-e ez? Először is elevenítsük fel azon szabályokat, amelyek a mozgássérültek parkolására vonatkoznak!

1. A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja.

2. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és tárcsa használatával egy óra időtartamig – a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat.

3. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés azonban e járművekre is irányadó.

4. Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged, a várakozás megkezdésének időpontját a járművön (gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött) elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

5. A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

6. De ahol megállni tilos, ott mozgássérült igazolvánnyal is tilos. Kérdésünkre Nyikos István, a DKV Zrt. szolgáltatási igazgatója elmondta, a mozgáskorlátozott kártyával rendelkező gépkocsi tulajdonosok megbüntetése csak amiatt történhet, hogy nem teszik ki azt, illetve kiteszik, de azon az érvényesség nem állapítható meg.

„Amennyiben a gépjárművezető valamilyen kedvezmény igénybe vételére jogosult, azt a helyszínen, egyértelmű módon igazolni kell. Utólag ennek igazolására nincs mód.” Sokakban felmerül, hogy az ellenőrök rosszindulatból büntetnek, holott nekik is meg van kötve a kezük, hiszen rendelet szabályozza a büntetéseket.

Az ellenőrök a munkájuk után ugyanis munkabért kapnak, nem pedig jutalmat. A szolgáltatási igazgatótól azt is megtudtuk, egy hónapban közel háromezer büntetést szabnak ki.

A pótdíjak több mint kilencven százaléka rövid idő alatt befizetésre kerül. A többi részét peres úton, végrehajtás elindításával hajtják be. „A társaságunk által üzemeltetett várakozóhelyeken éves szinten több mint három millió parkolás történik.

Ezen ügyfélkörben mindössze 1% körüli a pótdíjazott esetek száma. Ebből évente 8000 ügyfél fordul meg ügyfélszolgálatunkon, ebből körülbelül 2000 reklamáció. A leggyakoribb kifogás „Csak egy pár percre ugrottam be” illetve elismeri ugyan, hogy szabálytalanul nem vett jegyet, de szeretné ha anyagi, egészségi illetve más okokra hivatkozva eltekintenénk a pótdíjazástól.”

  • Hétköznapi csata a belvárosban
  • Fittyet hánynak mindenre az autósok
  • Anyázós sofőr
  •  Video
    hirdetés