Nem büntetendő a magyarellenes tevékenység Ukrajnában

Ukrajna – Az ukrán ügyészség a májusban elkövetett magyarellenes provokáció két azonosított elkövetőjének egyike ellen sem emelt vádat, sőt a szabálysértési eljárás megszüntetését is kezdeményezte a bíróságnál.

Az ukrán vádhatóság nem talált kivetnivalót abban, hogy egyesek ez év májusában „magyar nyelvű” üdvözlő táblákat helyeztek ki az országutak mentén, a beregszászi és a nagyszőlősi járások határában. A rendőrség előállított két személyt, akik beismerték, hogy ténylegesen közreműködtek az etnikumok közötti szembenállás provokálására alkalmas pannók kihelyezésében. Az ungvári bíróság azonban bűncselekmény hiányában, tárgyalás nélkül elengedte őket.

Az elkövetők azt követően, hogy fénykép- és videófelvételeken rögzítették a kihelyezésüket, gyorsan el is bontották a táblákat. Ezalatt viszont egy egész mesekölteményt kerekítettek a történtek köré, amit az orosz állami távirati iroda is azonnal leközölt. Eszerint az ukrán titkosszolgálat letartóztatta a beregszászi járási közgyűlés magyar elnökét és egyik képviselőjét, akik állítólag tiltakozni mertek a táblák eltávolítása miatt.

Bár az üdvözlő szövegek – mivel vélhetően internetes fordítóprogrammal készültek – hemzsegtek a nyelvhelyességi hibáktól, az orosz és ukrán források hibátlanul vélték tudni azok valós tartalmát. Végül is bebizonyosodott, hogy a provokációt a Kárpátok hágóin túlról szervezték: az ukrán hatóságok szerint a Kreml megrendelésére.

Az ügy kapcsán azonosított és őrizetbe vett két személy ellen a rendőrség hazaárulás és államellenes tevékenység gyanújával indított nyomozást. Csakhogy miután a gyanúsítottak töredelmes vallomást tettek, és feltárták a történtek hátterét, az ügyészség váratlanul ejtette az ellenük felhozott vádakat, és indítványozta a bűncselekmény hiányában történő szabadon bocsátásukat – adta hírül a Mukachevo.net.

Az ukrán bíróság ennek eleget tett – lényegében beismerve, hogy a kárpátaljai magyarsággal szemben az utóbbi időben egyre intenzívebbé váló, szemmel láthatóan állami szinten szervezett gyűlöletkeltő kampány semmilyen ukrán törvénybe nem ütközik.

– Palkó István –
hirdetés