Nem csak Jablonskinak emlékezetes

Szatmári László
Szatmári László
A miskolci Szatmári László a 9. helyen végzett az Egyéni Salakmotoros Európa-bajnokság döntőjében. &nbspSalakmotor EB 2006.10.01. I.&nbspSalakmotor EB 2006.10.01. II.&nbspSalakmotor EB 2006.10.01. III.&nbspSalakmotor EB 2006.10.01. IV.&nbspSalakmotor EB 2006.10.01. V.

Az első ,,fecskék” kapunyitásra, azaz reggel 8 órára érkeztek horvát zászlókat lobogtatva, aztán a sorok két órával később sűrűsödtek meg a bejáratnál. Hiába no; nem mindennap ad otthont a borsodi megyeszékhely kontinens finálénak! Nem érkezett viszont meg a népkerti arénába a viadal elsőszámú tartalékja a finn Juha Hautamaki, így aztán a magyar licenccel versenyző Matej Ferjan reménykedhetett abban, hogy talán lehetőséghez jut. És milyen a sors? Honfitársa, a másik Matej – nem mellékesen a GP-ben vitézkedő 2004-es Európa-bajnok – az első futamban óriásit bukott: Zagar nem is jöhetett vissza a pályára, bár a mentőből a depóban szó szerint kiugrott. (Később kiderült, hogy a kanyarban elkószáló első kerék okozta a bajt.)

Oktató film

Ezzel a felvezetéssel kezdődött meg a salakon az adok-kapok. A 2. futamban Walasek és Klint harcolt nagyot az első helyért, míg a következő etapban a Nilsson, Koroljovs duó osztotta egymást rendesen. A pályakarbantartás előtt a magyar reménység, Szatmári Laci érkezett óriási ováció közepette, amit Szati 1 ponttal ,,hálált” meg a publikumnak. A verseny harmadánál Klint mentett pontot, majd Balinski bukott, amiért kizárták. A 8. futamban a Zagart helyettesítő Ferjan és Szatmári feszült egymásnak és egy salakmotoros oktató filmbe való négy körben mutatták meg, hogy miről is szól ez a sport; Szati nyert! A ,,kilencedik” kötelezőben a miskolci vaspapucsosnak ismét jelenése volt, és ismét nagyot villantott. Eljött Jablonski és Walasek előtt, ám a későbbi főszereplő – Jablonski – visszavetette az első pozíciót. Csodálatos volt! Ekkor még volt ok a bizakodásra, hiszen Szatmári hat egységet gyűjtött három etap után.
A ,,ki nevet a végén” című játék már javában ment, amikor sajnos Szatinak a megszerezhető hatból, mindössze egy pontot sikerült begyűjtenie, míg a 19. futamban Jablonski szó szerint hajszálnyival lőtte be magát a helyosztó, 21. futamba. Ott honfitársával Walasekkel küzdött meg és a fehér starthelyről tulajdonképpen simán nyerte a versenyt és lett 2006 egyéni Európa-bajnoka.

JLI

Főszereplők mondták
Krzysztof Jablonski: ,,A szezon elején az volt a tervem, hogy elhódítom az Eb serleget! Sikerült, rendkívül boldog vagyok! A verseny elején egy kicsit kemény volt a starthelyem, majd belejöttem. Gyerekkorom óta GP versenyző és világbajnok szeretnék lenni. Remélem ezzel még közelebb kerülök álmaimhoz.
Szatmári László: ,,Elrontottam… Az elején nem azzal a motorral mentem, mint amivel kellett volna, aztán a végén nem jött össze a két startom. Ha egy kicsit jobban odafigyelek meg lehetett volna talán az 5. hely is. Nehezebb volt ez a verseny, mint a tavalyi döntő, de dolgozunk tovább az előrelépés érdekében.

Az oválon
Az Eb döntő végeredménye:
1. (és egyéni Európa-bajnok) Krzysztof Jablonski (lengyel) 13+3,
2. Grzegorz Walasek (lengyel) 13+2,
3. Christian Hefenbrock (német) 12,
4. Fredrik Lindgren (svéd) 11,
5. Matej Ferjan (szlovén) 9,
6. Adrian Miedzinski (lengyel) 8,
7. Damian Balinski (lengyel) 8,
8. Nicolai Klint (dán) 8,
9. Szatmári László (magyar) 7,
10. Niklas Klingberg (svéd) 7,
11. Jan-Mikke Bjerk (norvég) 6,
12. Jurica Pavlic (horvát) 6,
13. Robert Kosciecha (lengyel) 4,
14. Mattias Nilsson (svéd) 3,
15. Roman Chromik (lengyel) 3,
16. Andrejs Koroljovs (lett) 2,
17. Matej Zagar (szlovén) 0.
hirdetés