Nem csak sör-virsli

Nem csak sör-virsli
© Illuszráció: internet
Állami ünnepeink sorában ugyancsak sajátos helyet foglal el a közelgő augusztus 20-a. Mindig is többes ünnep volt. Hiszen nem is oly rég – még a rend(szer)váltás előtt – a hármas ünnep első helyén az alkotmány napja szerepelt. Györke László írása.

Akkor is az új kenyér ünnepe volt, akárcsak manapság. Ám csak a harmadik helyen említették – ha emlékezetem nem csal – az államalapításban elévülhetetlen érdemeket szerzett I. István királyunkat, mert Szent Istvánnak akkortájt nem nagyon volt szabad nevezni, sőt, tabunak számított hivatalos körökben. Így változnak az idők! Ami viszont állandó maradt augusztus 20-án – a politikai széljárástól függetlenül – az utóbbi évtizedek alatt, az a tűzijáték. Most már nemcsak Budapesten a Duna fölött, hanem szinte az egész országban illik megvilágítani az eget ennek a napnak az estéjén. Egy valamirevaló falusi rendezvényen sem maradhat el a pirotechnikai élvezet.

Néhány éve parádés csillagözönben volt részem Tihanytól néhány méterre, a Balatonban egy hajón állva ámuldoztunk a pazar látványokon. Mert, ugye, nemcsak Tihanyban pufogtattak fényesen, hanem a többi tóparti üdülőtelepülésen is. Megyénkben sok településen rendeznek ünnepséget, tematikus falunapot az idén is. Böngészve a programokat, természetesen elsősorban a fesztiváljelleg domborodik ki. Meg még az új kenyér illatát érezzük. Szent István szelleme legfeljebb a köszöntőkben, ünnepi beszédekben jön felszínre. Pedig hát, ki tudja, hol lennénk mi, mármint honfoglaló magyarok, államalapítás nélkül…

Györke László
hirdetés